Tanjug/AP

Turska je važan igrač na Zapadnom Balkanu i to je bila od početka jugoslovenske krize. Uloga Ankare je veoma bitna, pogotovo jer se ne zna ko će biti sledeći predsednik SAD. U slučaju da Tramp pobedi, postavlja se pitanje šta će uraditi i kakva će mu biti politika prema Zapadnom Balkanu, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn Visne Korkmaz, profesorka međunarodnih odnosa i zamenica direktora Centra za mediteransku bezbednost (CEMES).

Korkmaz ističe da su Kosovo i Bosna dve tačke na Balkanu gde se najviše može videti direktan turski uticaj.

– U pogledu Kosova, to je jedinstven odnos. Turska je jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Ankara je svesna tenzija na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju etnički konflikti. Ne treba zaboraviti da živimo u takvim vremenima u tom hladnom ratu Zapada, tu mislim na SAD i EU i s druge strane Rusije, ali i Kine, gde ne dolazi do direktne konfrontacije između supersila nego se sukobljavaju preko drugih žarišta, poput Zapadnog Balkana – kaže profesorka.

“Turska je jedan od glavnih snabdevača Kosova”

Korkmaz ističe i da Turska ima dobre odnose sa Srbijom, kao i da Ankara na raspolaganju ima “zapadne alate”, kao što je članstvo u NATO.

– Istina, Turska je glavni bezbednosni provajder Kosova, ne samo kroz prodaju naoružanja, već i preko učešća i podršci Kforu. Može imati i ulogu diplomatskog bafera između Srbije i Kosova – smatra ona.

Kada su u pitanju poslednja dešavanja, zabrana dinara zbog čega se Priština našla na meti kritika od SAD i EU, Korkmaz navodi da razume stavove Vašingtona i Brisela koji ne žele nove krize u regionu.

– S jedne strane razumem perspektivu vlade Kosova koja želi da potvrdi suverenitet nad celom teritorijom. Međutim, u regionu Zapadnog Balkana živa su sećanja na rat, na bivšu Jugoslaviju i građanske ratove, i unutrašnje konflikte između različitih etničkih grupa. Tako da ovakvi koraci mogu da stvore provokaciju ili da stvore atmosferu za provokaciju i u tom pogledu mogu da razumem SAD i zapadni pogled na stvari jer ne žele da vide više kriza. Rat u Ukrajini je počeo kao mali, ali nastavio se i danas, traje gotovo tri godine i niko ne zna šta nas očekuje u narednoj fazi – navodi Korkmaz.

Korkmaz ističe i da je Kosovo nedavno kupilo dronove od Turske.

– Turska je jedna od glavnih snabdevača Kosova u bezbednosnom smislu. Obezbeđuje vojnike za Kfor, kosovska vlada je kupila dronove od Ankare koja podržava suverinitet i teritorijalni integritet Kosova, što je važnije nego naoružavanje. Ta podrška je pogotovo važna jer ne znamo ko će biti sledeći predsednik SAD, ne znamo ako Tramp pobedi šta će da uradi i kakva će mu biti politika prema Zapadnom Balkanu. Kosovo će uvek biti blizak saveznik Turske. Pozicija Ankare će uvek biti podrška stabilnosti i sigurnosti Kosova. Rešenje konflikta mirnim putem između Kosova i Srbije je nešto što Turska podržava – kaže ona.

“Erdogan je sa Tačijem imao bratske odnose”

Kada su u pitanju odnosi Srbije i Turske, Korkmaz naglašava da su oni dobri.

– Naoružavanje kosovskih bezbednosnih snaga od strane Turske nije usmereno protiv Srbije. Imamo dobre odnose sa Srbijom, koja je važan igrač u regionu, pogotovo kada je ekonomija u pitanju, pa čak i bezbednosni sektor. Turska može da bude i jeste dobar balans na Zapadnom Balkanu i uvek će pokušavati da čuva mir u regionu. Turska je regionalna sila i želi da igra tako. Dijalog Kosova i Srbije jeste nešto gde Turska može da igra aktivnu ulogu.

Erdogan je imao prisniji odnos sa Tačijem, nego sada sa Kurtijem, ali lični odnosi ne utiču na saradnju Prištine i Ankare, smatra Korkmaz.

– Erdogan je sa Tačijem imao bratske odnose, ali mislim da lična konekcija nije presudna za državne odnose. Kosovo i Bosna su dve važne tačke za Tursku, vojna i ekonomska saradnja je vidljiva, a Turska ima istorijske i kulturne veze sa tim zemljama. Imamo mnogo Albanaca sa Kosova koji žive kod nas i povezani smo jedni s drugima, tako da se dobro razumemo – kaže ona.

4 COMMENTS

  1. Smradovi 500 godina smo se borili radi Kosova boricemo se i dalje. Kad toliko vole Albance sto ih ne nasele kod njih ili daju Kurdima njihovu teritoriju.

  2. Šaljete oružje šiptarima a niste protiv Srbije. Šaljete oružje ukrima a niste protiv Rusije. Turci su nas ubijali 500 godina, a sada su nam prijatelji. Jednom zlo uvek ZLO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here