Turske farmerke iz Novog Pazara

0

Taner Bujukđan, vlasnik poznate turske kompanije "Džinsi" iz Istambula koji upošljava oko 10.000 radnika izjavio je da je spreman da podigne fabriku u Novom Pazaru.

Ljajić pozdravi ogoste iz Turske
 

– Projekat za izgradnju naše febrike u Novom Pazaru čeka u Vladi Srbije i spremni smo da počnemo radove čim dobijemo zeleno svetlo. Planiramo da u poeetku zaposlimo 400 Novopazaraca, a potom da se proširujemo i da pogone, osim u Novom Pazaru, gradimo i u drugim sandžaekim gradovima.
Taner je u Leskovcu već izgradio fabriku džinsa sa 340 zaposlenih, a uskoro započinje i drugu u tom gradu.
Kaže da su u Leskovcu imali puno problema sa dozvolama i drugom papriologijom, ali su zahvaljujući pomoći potpredsaednika Vlade Srbije Rasima Ljajića nekako rešili te probleme. Nadaju se da će u Novom Pazaru sve da bude brže i jednostavnije. On napominje da se za Novi Pazar odlučio zbog tradicije u proizvodnji tekstila i kvalifikovane radne snage.
– Očekujemo dolazak još nekoliko firmi iz Turske, ali i drugih delova Evrope. Novi Pazar treba da iskoristi podsticajna sredsatva (do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu) koja Vlada Srbije obezbeđuje stranim investitorima. Moramo učiniti sve da povećamo robnu razmenu sa Turskom i podignemo je bar na milijardu evra – naglašava potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.
Turska je gromoglasno, prilikom poseta Sanxaku ministra inostranih poslova Ahmeta Davatoglua, a potom i premijera Redžepa Tajipa Erdogana, najavljivala velika ulaganja u Sanxak (auto-put, magistralne putne pravce, pogone, industrijsko-bescarinsku zonu u Lekovi kod Tutina). Međutim, sem dve škole, ništa drugo nije realizovano.

 

Nemiri terali ulagače
Ambasador Turske u Beogradu Kemal Mehmet Bozaj smatra da su turski investitori zainteresovani da ulažu u Sanxak, ali i naglašava da su udaljenost od autoputeva i političko-verska nestabilnost stvarali loš ambijent. On se nada da će moderni Sanxak, u Evropi i Srbiji, uskoro postati dobro mesto za turske i druge strane ulagače.

 

"Raška" na suvoj grani
Novopazarski proizvođači xinsa ističu da se ne boje konkurencije, ali naglašavaju da bi više voleli da neko od stranih ulagača, možda i turskih, u bivšem kombinatu "Raška" izgradi fabriku teksas platna kako se ovaj artikal ne bi uvozio iz Turske, Pakistana, Indije, Češke, Italije i drugih zemalja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here