Turski predsednik ne ide na Pešter

0

 

Pešteru su najpotrebniji putevi

 

 

Predsednik Turske definitivno ne dolazi u Sandžak. Umesto Abdulaha Gula, u Novi Pazar, Sjenicu i Tutin doći će turski privrednici i bankari koji su, bar tako je mesecima najavljivano, spremni da ulože novac u razvoj ovog "bratskog" dela Srbije.

 

Utakmica i bezbednost

 

Neki veruju da je Gul odustao od posete Sandžaku da ne bi dodatno komplikovao bezbednosne prilike u ovom delu Srbije. Njegova poseta trebalo je da usledi dan pre utakmice Novi Pazar – Crvena Zvezda, koja je proglašena za visokorizičnu. U Novi Pazar će doći više od 2.000 "Delija", a pošto i u ovom kraju postoji više ekstremnih navijačkih grupa mogući su i ozbiljniji incidenti.
Bezbednost nije razlog nedolaska Gula u Sandžak. On ne dolazi, koliko znam, iz zdravstvenih i nekih drugih razloga, da dolazi sigurno bi mu, kao i svakom drugom visokom gostu, obezbedili sve mere najboljeg obezbeđenja – istakao je u Novom Pazaru ministar srpske policije Ivica Dačić.

U Novom Pazaru niko još ne zna: zašto je Gul odustao od dugo najavljivane i sa nestrpljenjem očekivane posete Sandžaku. Nikakvih informacija nemaju ni čelnici SDA koji imaju najbolje odnose sa Turskom i koji su najgromoglasnije najavljivali dolazak turskog predsednika.

Neki funkcioneri Ugljaninove stranke veruju da će se Gul u poslednjem trenutku predomisliti i da će helikopterom, bar na kratko, doći na Peštersku visoravan gde je trebalo da zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem položi kamen-temeljac za Industrijsku i bezcarinsku zonu u Leskovi kod Tutina.

 

Očekivalo se i da će Gul i Tadić označiti početak radova i na magistralnim putnim pravcima Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin za čiju izgradnju će 30 miliona evra obezbediti Eksim-banka iz Istambula.
 

"Dolazak predsednika Turske Gula u Srbiju ima ogroman značaj ne samo za Srbiju i Tursku već za ceo Balkan," kaže Fuad Baćićanin, generalni sekretar SDA Sandžaka i naglašava da Bošnjaci u Turcima vide najbliže rođake, kao i da Sandžak treba da bude most saradnje između dve države.

 

 

(opširnije u štampanom izdanju „Vesti“ za 26.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here