SDS: Referendum samo po entitetima

0

Ustav Bosne i Hercegovine je jasan: Mladen Bosić

Lider SDS-a Mladen Bosić u pisanom saopštenju za medije odgovorio je Komšiću da SDS nema ništa protiv ideje da se i građani Federacije BiH izjasne o ovom krupnom političkom pitanju, ali da i podsetio da to ne može biti referendum na nivou BiH jer Ustav BiH ne predviđa takvu mogućnost, nego samo po entitetima.

"Izražavanje volje građana na referendumu u entitetima, kako u RS tako i u Federaciji, predstavlja dokaz demokratskog napretka društva, i tako izražena volja građana treba da bude vodilja njenim političarima. Međutim, ukoliko se Željko Komšić nada da će, ukupnim zbirom glasova iz RS i Federacije BiH, jedan narod biti preglasan, onda bi trebao znati da nije moguće vraćati Bosnu i Hercegovinu u 1992. godinu kada je jedan narod preglasan i izbrisan iz konstitutivnih naroda," poručio je Bosić.

Upravo izjava Željka Komšića, kako je konstatovao lider SDS-a, "i njegova nada da će srpski narod biti preglasan, njegova konstitutivnost izbrisana i ravnopravnost Srpske zanemarena, još jedno su upozorenje RS da ni milimetra ne sme popustiti u zaštiti dejtonskih mehanizama od preglasavanja".

 

(opširnije u štampanom izdanju "Vesti“ za 26.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here