EPA/Anatoly Maltsev

Turska je postala najveći uvoznik ruskih energenata na zapadnoj hemisferi nakon što su evropske zemlje mahom prekinule uvoz ruske nafte i prirodnog gasa, preneo je Rojters.

Uprkos tome što je članica NATO-a, Turska je odlučila da ne prekida veze s Rusijom zbog sukoba u Ukrajini, već je produbila ekonomsku saradnju i bilateralnu trgovinu.

Prema proračunima Rojtersa, na osnovu podataka s Londonske berze i procena trgovaca, turske kompanije su uštedele oko dve milijarde dolara na računima za energente u 2023. povećanjem uvoza snižene ruske nafte i rafinisanih proizvoda.

Prema podacima na koje se Rojters poziva, isporuke ruske sirove nafte tipa “ural” u Tursku skočile na 400.000 barela dnevno u novembru 2023. Ovo predstavlja rekord za Tursku, koja je pokrila oko 14 odsto ukupnog ruskog izvoza nafte prošlog meseca.

Očekuje se da će isporuke dodatno rasti u narednim mesecima, ističe Rojters, pozivajući se na izvore iz trgovine.

Turski uvoz ruskog dizela, lož-ulja, mlaznog i brodskog goriva takođe je naglo porastao za 200 odsto između januara i novembra ove godine, na oko 290.000 barela dnevno.

Prema ovom izveštaju, Ankara je ove godine plaćala između 25 i 150 dolara manje za tonu (između 3,30 i 20 dolara po barelu) ruskog dizela u poređenju sa cenama nafte sličnog kvaliteta na Mediteranu. Za sirovu naftu, Turska je navodno uživala popuste između 5 i 20 dolara po barelu.

“Jeftiniji uvoz energije pomogao je Ankari da smanji trgovinski deficit i pritisak na svoju valutu, koja je do sada ove godine devalvirala 30 odsto”, piše Rojters.

Uprkos upozorenjima SAD da bi Turska mogla da se suoči sa kaznama ako se pokaže da pomaže Rusiji da zaobiđe zapadna ograničenja, Ankara je insistirala da nema planove da podrži politiku sankcija Moskvi, tvrdeći da su “sopstvena korist i prosperitet na prvom mestu”, prenosi RT Balkan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here