EPA-EFE/JASON SZENES
Kategoričan stav: Vasilij Nebezja

Republika Srpska će naći mehanizam da tuži Kristijana Šmita za lažno predstavljanje, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle sednice Savet bezbednosti UN na kojoj je jednoglasno usvojena rezolucija kojom je produžen mandat Eufora u BiH i u kojoj se ne pominje visoki predstavnik. Dodik je istakao da će RS to pokušati uraditi u njegovoj zemlji.

– Dobili smo važnu poruku od SB i to znači da nema visokog predstavnika – naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

On je naveo da je Savet bezbednosti bio na strani međunarodnog prava.

– Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Šmit. Ako nije prepoznat po Rezoluciji SB UN, onda ne može biti prepoznat ni ovde. Čudi me da je čovek tog političkog iskustva sebi na kraju mogao da dopusti ovakvu blamažu – ocenio je Dodik uz konstataciju da na sednici SB UN, u sredu, nije pobedila Republika Srpska već pravda.

Inače, diskusije ambasadora u SB UN o BiH pokazale su sve razlike pogleda najvažnijih predstavnika međunarodne zajednice na prilike u Bosni. Pošto je dogovoreno da se na sednici ne obrati Nemac Kristijan Šmit, stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da u BiH nema visokog predstavnika, niti kandidata da bude imenovan na tu funkciju. Nebenzja je naglasio da je situacija u BiH postala još složenija zbog neodgovornih postupaka spoljašnjih sila, koje ugrožavaju dogogodišnji proces pomirenja.

Kristijan Šmit

– Rusija ne može ostati ravnodušna i neće prihvatiti ono što rade kolege u SB. Kod pojedinih sila postoji nedostatak želje da se izađe iz uloge čuvara BiH – rekao je Nebenzja dodavši da te sile diktiraju ljudima u BiH kako da grade zemlju i upravljaju njom.

Nebenzja je istakao da je bivši visoki predstavnik Valentin Incko odlučio da autokratski, na kraju mandata, uvede amandmane u Krivični zakon BiH, bez konsultovanja političkih strana u zemlji, što je dovelo do novih neslaganja među narodima u BiH koji se još nisu u potpunosti oporavili od posledica rata. On je napomenuo da su kolege u SB pokušale da imenuju Šmita i time prekršile međunarodno pravo i procedure imenovanja. Osvrćući se na Šmitov izveštaj koji su objavili brojni svetski mediji, Nebenzja je rekao da Savet ne mora da razmatra izveštaje “privatnih lica”, inače bi bio ozbiljno ugrožen autoritet tog tela.

Šmitov izveštaj je predstavio predstavnik BiH u Njujorku Sven Alkalaj istakavši da je u njemu “dobro predstavljena situacija u BiH. Na šta je Nebenzja prokomentarisao da Rusija žali što izjave Alkalaja nemaju podršku oba entiteta.

Samo po Dejtonu

Ambasador Srbije u UN Nemanja Stevanović trenutnu situaciju u BiH smestio je u kontekst “delikatne situacije u čitavom regionu”.

– Srbija želi mir i stabilnost, a verujemo da to želi i BiH. Pozivamo sve strane u BiH da deluju na isti način i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom kao jedinim pravnim okvirom za funkcionisanje BiH – naveo je Stevanović.