U 2010: Kastro umire, Čaveza smenjuju!

0

Mene nikad neće zbaciti sa vlasti: Hugo Čavez
 

Hugo Čavez je u svom novogodišnjem obraćanju, između ostalog, rekao da se redakcija američkog časopisa "hrani mržnjom imperijalizma koji predstavlja- jer to što su veliki časopis i imaju velike pare, ne znači ništa".

 

Čavez je na predviđanje "Njusvika" da u 2010. predstoji puč u Venecueli, koji će ga zbaciti sa vlasti, rekao da će opozicija uspeti da ga pobedi tek ako "angažuje stranu vojsku i upozorio sve koji se usude da to urade da će njegov kontra-napad biti žestok."

 

Inače, “Njusvik” proriče Venecueli hiperinflaciju, slom i porast kriminala. Američki nedeljnik smatra da će popularnost “Huga uragana” drastično opasti, pa će vojska lako preuzeti vlast.

 

Osim "pada" Huga Čaveza, "Njusvik" predviđa da Evropu u 2010. očekuje nova finansijska kriza. Ovaj put kriza će zahvatiti javni finansijski sektor. U najboljem slučaju kriza će usporiti oporavak, a u najgorem dovešće do bankrota, što se nije dogodilo u razvijenoj Evropi od 1948. godine.

 

Nezaposlenost

Svet ove godine očekuje blagi ekonomski oporavak, prema ocenama većine analitičara. Oni ipak upozoravaju da oporavak mnogi neće osetiti na svojoj koži jer se u 2010. predviđa dalji rast nezaposlenosti.

 

Samo u Europi stopa nezaposlenosti će prvi put od 1945. dostići deset posto. U državama EU, oko 57 miliona ljudi će biti bez posla, a u Španiji, Irskoj, Francuskoj i Poljskoj stopa će biti i veća.

U Velikoj Britaniji torijevci će odneti Pirovu pobedu na parlamentarnim izborima jer će biti prisiljeni da formiraju koaliciju sa liberalnim demokratima, što će im onemogućiti izglasavanje mera preko potrebnih za otplatu ogromnog spoljnog duga, pa “Njusvik” predviđa slom funte i tešku recesiju u Britaniji.

 

Prema analitičarima ovog nedeljnika, povećanje američkog kontingenta u Avganistanu biće delotvorno. Stavljanje naglaska na zaštitu stanovništva pomoćiće Amerikancima u pridobijanju Avganistanaca, nada se “Njusvik”.

 

Drugo mesto na listi prognoza zauzima kolaps Kine. Brojni krediti su pregrejali kineska tržišta deonica i nekretnina, a na opasnost od takvog stanja upozoravaju čak i vlasti u Pekingu. Kada kineski  balon pukne, svet će zapljusnuti val deflacije, koji će izazvati novu nestabilnost.

 

Njusvik” predviđa da će u Pakistanu doći do novog vojnog udara. Predsednik Asif ali Zardari, zapovednik vojske koja poseduje nuklearno oružje, nije popularan u narodu, a nije u stanju ni nametnuti svoju volju vlastitim ministrima, pa ni vojsci.

Nacionalne i verske manjine u Evropi ustaće protiv rasističke politike vlasti, uključujući i zabranu podizanja minareta u Švicarskoj. Reakcija će, prema američkom magazinu, biti posebno jaka ako se pokaže da je privredni oporavak samo fatamorgana.

 

Situacija bi mogla biti krajnje ozbiljna među muslimanima u Francuskoj, gde je 2005. već došlo do eksplozije nasilja u siromašnim predgrađima velikih gradova, pre svega u Parizu.

 

“Njusvik” očekuje da će Iranu biti uvedene međunarodne sankcije, pojašnjavajući to režimom predsednika Mahmuda Ahmadinedžada koji nije sklon ni pregovorima ni kompromisu. Nakon otkrića još jedne tajne nuklearne lokacije, UN neće imati drugog izbora – moraće nametnuti sankcije.

 

Brazil će postati nova Kina, prognozira “Njusvik”, otvaraće se tamo nova radna mesta, a pojam ‘ekononmski div’ seli u Južnu Ameriku.

 

U 2010. ostale zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) znatno će zaostajati za njim. Faktori su različiti – na primer, hladni, autoritarni stavovi premijera Vladimira Putina oterali su strane investitore iz Rusije, mana Indije su njeni nestabilni susedi, a u Kini će doći do pojačane opasnosti od ekološke katastrofe.

 

U poslednjoj prognozi “Njusvik” predviđa smrt Fidela Kastra, kao i poboljšanje odnosa Kube i SAD-a, prenose svetski mediji.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here