EPA
Edi Rama i Đorđa Meloni

Italija želi da izgradi prihvatne centre u Albaniji za migrante koji dolaze preko Sredozemnog mora. Sporazum sa premijerom Edijem Ramom izaziva, međutim, oštre kritike, pre svega u Albaniji.

Sporazum o migraciji dogovoren sa Italijom nailazi na otpor u Albaniji. Albanski premijer Edi Rama najavio je naime u ponedeljak (6. novembar) u Rimu, na konferenciji za novinare sa svojom italijanskom koleginicom Đorđom Meloni, da želi da formira prihvatne centre za migrante kojima bi upravljala Italija. Dve strane tom prilikom su potpisale i odgovarajuću deklaraciju o namerama.

Konzervativne grupe u Albaniji pozvale su, međutim, na proteste. Sporazum je, smatraju, zaključen „bez rasprave u parlamentu, bez političkog dogovora i bez bilo kakve analize i transparentnosti“, kritikovao je opozicioni političar Beljind Kelići.

Rama želi da Albaniju pretvori u „centar za ilegalne imigrante u Evropi“, citiraju lokalni mediji jednog drugog protivnika sporazuma. Pored izbeglica iz Irana i Avganistana, Albanija će ubuduće morati da se bavi i „afričkim i azijskim migrantima na putu za Italiju“, ukazao je analitičar Ljutfi Derviši.

Omogućiti brže vraćanje

Kako bi ograničila neregularnu migraciju preko Sredozemnog mora iz severne Afrike u Evropu, Italija namerava da u Albaniji izgradi dva prihvatna centra za migrante. U njima bi trebalo da se proveravaju zahtevi za dobijanje azila i, ako je potrebno, da se omogući brži povratak onih podnosilaca kojima su ti zahtevi odbijeni.

– Sporazum je isključivo usmeren na migrante koji putuju do Italije čamcima preko centralnog Mediterana – objasnila je Meloni u izjavi za list „Il Mesađero“.

Nakon spasavanja na otvorenom moru, trebalo bi ih, kaže, odmah prebaciti u albanske centre.

– Objekti će moći da prime maksimalno po 3.000 migranata – kaže premijerka Italije i naglašava da se sporazum ne odnosi na maloletne osobe i trudnice.

Centrima će upravljati Italija i oni bi trebalo da počnu sa radom već sledeće godine. Albanija će sa svoje strane pomoći u nadgledanju objekata. Prema rečima Đorđe Meloni, sporazum između Italije i Albanije mogao bi da bude model za slične sporazume sa drugim zemljama.

– U stvari, verujem da to može da postane model za saradnju zemalja Evropske unije i zemalja koje nisu članice EU u upravljanju migracionim tokovima – naglasila je ona.

Kritike stižu i od italijanske opozicije

Italijanska opozicija takođe je kritikovala sporazum. Čini se da to krši međunarodno i evropsko pravo, ocenila je opoziciona socijaldemokratska političarka Eli Šlajn.

Italija se već duže vreme suočava sa problemom velikog broja migranata koji dolaze preko mediteranske rute. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Rimu, od početka ove godine u tu zemlju je na taj način stiglo više od 144.700 ljudi. U istom periodu prošle godine bilo ih je oko 87.300.

U Nemačkoj se trenutno takođe vodi debata o tome da li bi postupci odobravanja azila mogli da se sprovode van Evropske unije. Lider vladajućih nemačkih socijaldemokata (SPD) Lars Klingbajl, bio je otvoren za tu ideju kao deo „partnerstva za migracije“, kako se izrazio.

Do sada su države na spoljnim granicama EU uglavnom bile nadležne za registraciju potražilaca azila. Pritom, mnogi migranti putuju u stvari u Nemačku, da bi u toj zemlji podneli zahtev za dobijanje azila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here