PKS
Etno hrana i piće 2023

„Sajam etno hrane i pića 2023“, najveća smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana pod kupolama Beogradskog sajma od 30. novembra do 3. decembra. 

Skup će okupiti preko 300 izlagača, a osim promocije i prodaje na malo, cilj je sklapanje poslova i dogovora sa kupcima  – restoranima, hotelima, trgovinskim lancima i izvoznicima, pronalaženje potencijalnih investitora u proizvodnju, kao i zaštita tradicionalnih proizvoda i receptura, poboljšanje kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanje tradicije i nacionalnog indentiteta, ističe Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS).

Podseća da PKS nizom zajedničkih aktivnosti kako sa poljoprivrednim proizvođačima iz cele Srbije, tako i saradnjom sa institucijama i ministarstvima doprinosi afirmaciji tradicionalnih proizvoda kao izuzetnog tržišnog i izvoznog potencijala, ali i važnog elementa turističke ponude zemlje.

„Tokom prethodnih godina zabeleženo je i povećanje broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, što doprinosi i unapređenju kulture ishrane i zdravlja stanovništva, očuvanju tradicije i kulturnog identiteta Srbije“, dodaje Bogunović.

Ističe da će ceo jedan štand na, ovogodišnjem, 17. sajmu etno hrane i pića biti posvećen domaćim proizvodima sa žigom „Čuvarkuća“ koji dodeljuje PKS kao potvrdu domaćeg porekla i vrhunskog kvaliteta u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“.

Posetioci sajma biće u mogućnosti da probaju i kupe specifične, tradicionalne i visoko kvalitetne proizvode iz Srbije i okruženja.

Na sajmu će biti predstavljeni brojni tradicionalni proizvodi, delikatesi od leskovačkog ajvara i sprže, kulen iz Bačkog Petrovca, Pirotske peglane kobasice, zanatskog piva od 100 odsto srpskih sirovina, neizostavnih kvalitetnih srpskih rakija i mnogobrojnih drugih kvalitetnih proizvoda po kojima smo poznati, rekao je Bogunović i pozvao sve zainteresovane posetioce da od četvrtka do nedelje dođu na Beogradski sajam.

U okviru pratećeg programa biće organizovano niz edukacija i manifestacija posvećenih standardizaciji, unapređenju pakovanja, plasmana, ali i marketinga i promocije tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Na predstojećem „Sajmu etno hrane i pića”, nastupiće proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda  i pića koji imaju registrovanu proizvodnju, zatim proizvođači opreme za proizvodnju, čuvanje, pakovanje i serviranje ovakvih proizvoda, proizvođači sadnog materijala, kao i kuće koje se bave sertifikacijom proizvodnje, banke i osiguravajuća društva.

Sajam organizuje Beogradski sajam uz podršku Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije, Grada Beograda, PKS, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine.

Najveći broj domaćih učesnika nastupa na zbirnim štandovima organizovanim po regionalnom principu od strane ovlašćenih institucija– PKS, Zadružnog saveza Srbije, Vojvodine i Beograda, turističkih organizacija pojedinih regija, lokalne samouprave, udruženja preduzetnika. Takođe neki izlagači nastupaju i samostalno.

Na prethodnim sajmovima, predstavljali su se proizvođači iz Srbije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, kao i iz Ruske Federacije i Italije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here