commons.wikimedia/Jorge Franganillo
Salcburg

Muzičar Vladimir Marković ispričao je kako živi u Salcburgu.

– Ja sam počeo da studiram u Beogradu, Muzičku akademiju, ali još onda sam video da tu od muzike neću ‘leba da se najedem. I onda sam ovde došao i položio prijemni na Mocart Univerzitetu, završio fakultet, posle sam bio u Berlinu na postdiplomi, u Švedskoj na magistraturi tri godine… Ali ovde sam dobio najviše poslova i najbliže mi je Srbiji, tako da sam ostao – kaže Vlada Marković, koji u Salcburgu živi već 20 godina, piše Nova.rs.

Austrija je upravo proglašena za najsrećniju zemlju Evrope u 2023.

– Nije toliko dobar život ovde, nego je meni sticajem okolnosti tako ispalo. Pošto ovde imam najviše posla i najviše slobodnog vremena, to je onaj balans kojem se teži. A što si stariji, to slobodno vreme itekako znači – objašnjava.

Vladimir u Salcburgu živi od muzike. Radi kao profesor u dve škole u Nemačkoj, ima svoj gudački kvartet, više različitih projekata koji nisu vezani za klasiku, a na Mozart Dinner Concert večerima nastupa nekoliko puta mesečno. Inače, otkriva  da niko iz postave koja je te večeri nastupala, uključujući vokalne soliste – nije Austrijanac.

Kaže i da ima mnogo „naših“ po Austriji, mada se više bave nekim poslovima van svetlosti reflektora.

– Podzemnim radovima – kanalizacija, održavanje, vodovod, instalacije. To je baš dobro plaćeno ovde. Osim toga, rade i kao vozači taksija, autobusa, u ugostiteljstvu. Bauštela, kako ovde kažu, to je sve bivša Juga. Ima naših i previše po Austriji, mada ja nisam baš mnogo u kontaktu sa njima – priznaje.

Na pitanje gde je život skuplji, odgovara ličnim primerom.

– Pa, ja svoj stan u Beogradu izdajem za 450 evra, a ovde živim u iznajmljenoj garsonjeri za 160 evra mesečno, gotovo u centru grada. Doduše, tu sam već dugo i nisu mi podizali kiriju – kaže Vladimir, ali dodaje i da to baš i nije pravilo.

Plus, naravno, cena života značajno raste ako želiš da živiš, a ne „preživljavaš“.

7 COMMENTS

  1. Mesecna renta za garsonjeru u Salzburgu se krece od 300-800e, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta stana. Za 160e u centru Salzburga nije mogla da se iznajmi garsonjera ni pre 10 god, jer je sada gotovo nemoguce naci garsonjeru u centru ispod 600e.

  2. Salcburg je poprilicno skup grad i nema sanse da je za te pare nasao garsonjeru. Boravila i znam kako je. Za te pare ni mesto u studentskom domu ne moze da se nadje.

    • Onda ne znaš koji je princip izdavanja tamo…moji rođaci na 5 minuta od Centra,sa pogledom na Prater,iznajmljuju stan više od 30 godina i od tada nije menjana visina kirije,tako da ako porodica 100 god živi u nekom stanu,kirija ostaje ista…

  3. Uvek bi menjao Srbiju za Austriju. To je jedna od najbolje uredjenih zemalja po svi segmentima zivota.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here