Lična arhiva
Obilazak znamenitosti: Članovi Pontes-Mostovi u Budimu

Posle martovske posete Trebinju, članovi udruženja Pontes-Mostovi iz Trsta su nedavno, pred svoj godišnji koncert, nastupili u Budimpešti na Belvaroši festivalu. Biljana Klepić, potpredsednica udruženja, kaže da je ovo peto gostovanje u prestonici Mađarske i da je druženje bilo nezaboravno.

– Naš prvi susret sa Budimpeštom bio je 2012. godine kada smo gostovali na Međunarodnom festivalu folklora. Tad smo upoznali Stojanku Jurković koja nam je bila vodič, i odmah se stvorilo prijateljstvo koje i dan-danas traje. Ona je zavolela Pontes, a i mi nju. Zahvaljujući njoj, njenoj želji i dobroj volji mi smo posetili ovaj grad i narednih godina, pa i ove. To su bila gostovanja na Danima srpske kulture u Budimpešti, pa na slavi Crkve Sveti Georgije, na Đurđevdan i evo ovo je drugo naše gostovanje na Belvaroši festivalu u organizaciji grada, tačnije petog kvarta Budimpešte, Belvaroš – Lipotvaroš.

Biljana navodi da im je domaćin i ovog puta bila Stojanka koja je i predsednica srpskog udruženja u Petom kvartu Budimpešte, a to je centralni deo grada.

Zapaženi na festivalu: Publika je sa zanimanjem gledala i nošnje

– Festival je održan na otvorenoj sceni, pre nas su nastupile druge grupe. Bila je to lepeza plesova i muzike svih naroda koji žive na teritoriji grada. Mi smo nastupili pred velikim brojem gledalaca, od kojih su mnogi slučajni prolaznici, ali čuvši zvuke naše muzike ostali su da odgledaju nastup. Odigrali smo dve koreografije, “Vlaške igre Homolja”, u izvođenju naše veteranske grupe, i “Igre Crne Trave”, koju je izveo pripremni ansambl. Svi smo bili zadovoljni nastupom, a naročito naš domaćin – ističe sagovornica “Vesti” .

Posle koncerta organizovana je večera u etno-vinariji sa mađarskim specijalitetima i muzikom.

Nastup u B udimpešti bio je neka vrsta generalne probe za jubilarni koncert KUD Pontes-Mostovi, povodom 15 godina postojanja društva, o čemu će “Vesti” opširnije pisati narednih dana.

Nastup pripremnog ansambla

Poseta Sentandreji

Naravno, nije izostalo ni upoznavanje sa gradom.

– Sa Stojankom smo tri dana išli u obilazak značajnih kulturno-istorijskih i turističkih destinacija. Posetili smo Sentandreju, mali grad nedaleko od Budimpešte, značajan za srpski narod, tu je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve. U 16. veku pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića na te prostore se doselilo oko 8.000 srpskih porodica. U njemu je boravio i Vuk Karadžić. Posetili smo i Sabornu crkvu koja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice i prisustvovali službi – otkriva za “Vesti” Biljana Klepić.