U čast princu i dedovima

0

Marš na Drinu za svoje pretke: Mijo Tomić pored svoje skulpture
 

Pre desetak godina Tomić je na Mačkovom kamenu kupio dva ara placa, na mestu gde je ranjen princ Karađorđević, i rešio da na stogodišnjicu Velikog rata tu postavi neko obeležje u čast junaka iz tih dana. Ideju je nedavno pretočio u stvarnost.

– Skulpturu sam napravio u tvrdom drvetu, crvenom bagremu, i radio sam je dve godine. Na njoj se nalaze lik princa Đorđa Karađorđevića, kaluđer koji simboliše vezu Kraljevine Srbije i crkve, spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu i nož zbog žestokog boja koji se odigrao na tom mestu. Na Mačkovom kamenu borila su se i moja dva đeda, Veličko Ilić sa majčine i Jeremija Tomić sa očeve strane. Preturili su preko glave i Cer, Albaniju, Solunski front i vratili se kući. Jeremija je odlikovan i Karađorđevom zvezdom. Planiram da uredim ovo mesto i postavim još nekoliko sličnih skulptura srpskih vojnika – kaže Tomić koji je prilikom postavljanja skulpture pored postavio srpsku trobojku i zasvirao na violini "Marš na Drinu".

 

Prsa u prsa

Na Mačkovom kamenu se odigrala žestoka bitka u septembru pre jednoga veka, a od 16. do 22. odvijala se borba prsa u prsa, a to mesto prelazilo je iz ruke u ruku i po nekoliko puta dnevno. U tom periodu ovde i na okolnim položajima poginulo je 115 srpskih oficira, a ranjeno 176, među kojima i princ Đorđe, sin kralja Petra Prvog, učesnik Balkanskih ratova.

Skulptura se nalazi nedaleko od spomen-kosturnice na Mačkovom kamenu pa svako ko dođe da se pokloni senama slavnih predaka može videti i njegovo delo.

 

Skulptura sa zastavom
 

Tomić radi kao referent opštih poslova u Osnovnom sudu u Loznici i iz Ljubovije svakodnevno putuje ukupno oko 150 kilometara u oba pravca. Piše pesme, svira gusle, dvojnice, violinu i gitaru, a već godinama radi skulpture u drvetu i do sada ih je napravio više od 200 na razne teme. Kaže da je zadovoljan što je svojom skulpturom bar malo učestvovao u odavanju počasti junacima iz Prvog svetskog rata i nada se da će oni koji dođu na Mačkov kamen videti i njegov rad. Kada uradi i "drvene" vojnike biće to lepo mesto gde je ovaj neobičan čovek ostavio svoj umetnički trag.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here