U Firenci ponizili srpske đake

0

Galerija "Ufici" u Firenci
 

Prošle sedmice, međutim, đaci koji su iz Vićence stigli u trodnevnu posetu Firenci, doživeli su neprijatno iznenađenje na ulazu u čuveni muzej. Trojici od sedamnaest učenika završnog razreda jedne vićentinske osmogodišnje škole, nakon što su njihovi nastavnici predali spisak sa đačkim imenima službenici biletarnice, nije dozvoljeno da, kao i ostali, uđu u galeriju sa besplatnom kartom.

 

Nakon kontrole spiska (obaveznog za besplatan ulaz), službenica na blagajni je informisala nastavnike da ”samo učenici italijanske nacionalnosti mogu da uđu, a da tri učenika rođena u Srbiji treba da plate punu cenu karte, budući da nisu iz Evropske unije”.

 

”To je predviđeno propisom ministarstva, mi samo primenjujemo zakon”, obrazložila je blagajnica.

 

Po dobijanju objašnjenja, dve nastavnice odlučuju da iz svog džepa plate karte (puna cena je 6,5 evra) za đake srpskog porekla, i posle obilaska muzeja, ogorčene navedenim postupkom, odlaze da protestuju kod uprave i prijavljuju slučaj diskriminacije.

 

Štampa podržala profesorku i učenike

Ali, ovaj neugodni događaj nije se završio samo prijavom profesora (koja obično završi zaboravljenau nekoj fioci). Prvo lokalna štampa (firentinski dnevnik ”Nacione”), a potom i nacionalna (”Korijere dela sera”), ukazali su na ovu nemilu epizodu.

 

Razljućena profesorka književnosti Alesandra Pranovi, koja je stalau odbranu svojih učenika i prijavila ”rasnu diskriminaciju u odnosu na decu koja nisu poreklom iz Evropske unije” naglasila je:

 

„Ja se ne žalim zato što sam platila karte, to je principijelno pitanje. Tri adolescenta su tretirani kao da nisu dostojni da se smatraju učenicima. Oni su poniženi, osetili su se drugačijim. Ovo je ludilo. Firenca nas je razočarala”.

 

Direktorka muzeja se izvinila

Dan kasnije, načelnica svih firentinskih muzeja Kristina Aćidini je izrazila kajanje zbog ovog postupka i naložila temeljno ispitivanje slučaja, a direktor galerije ”Ufici” Antonio Natali je istakao da ”nacionalne granice danas postoje samo na geografskimi birokratskim kartama”.

 

Gradonačelnik Firence pozvao razred u goste

Oglasio se i gradonačelnik Firence Mateo Renci. On se ne samo izvinio, već je i pozvao čitav razred u muzej palate Vekio (u kojoj se nalazi i sedište gradske skupštine).

 

A gde je taj propis?

Propis (dekret) nadležnog ministarstva, kojim se besplatan ulaz u muzeje dozvoljava samo studentima iz EU, nismo uspeli da pronađemo. Međutim, na internet portalu galerije ”Ufici” pročitalismo da pravo na besplatnu kartu, između ostalih, imaju grupe učenika italijanskih škola i drugih država iz Evropske unije, u pratnji nastavnika i uz prethodnu rezervaciju. Nigde ne stoji da učenici italijanskih škola, da bi ostvarili ovo pravo, moraju da budu državljani Italije, odnosno članica Evropske unije.

”Mi nismo direktno odgovorni, jer ’Ufici’nije gradski muzej. Galerija ’Ufici’ je, međutim, državni muzej i oni su primenili propis (koji je 2006.utvrdilo Ministarstvo za kulturu) kojim se besplatan ulaz dozvoljava samou čenicima iz EU. Ali, svi učenici koji posećuju Firencu treba da budu okruženi lepotom i gostoprimstvom, a ne otupelom birokratijom. Uostalom, u svim gradskim firentinskim muzejima ovo besmisleno pravilo ne postoji”, zaključio je gradonačelnik Renci.

 

Profesorka Pranovi, još uvek duboko potresenaovim neočekivanim ”administrativnim” postupkom, dodala je:

 

”Tri učenika srpske nacionalnosti žive u Italiji već duže vreme. Odlični su, integrisani. Jedan od njih će upisati najekskluzivniju gimnaziju u Vićenci baš zato što voli istoriju umetnosti. A sa ovim zakonima, da bi se školovao, biće prinuđen da plaća skupe muzejske karte. To je apsurdno”.

 

Srbi naterali italijanske političare na akciju

Navedeni događaj, okvalifikovan kao neverovatan slučaj diskriminacije, nije se zadržao samo na vrućim komentarima, već je urodio i konkretnom pozitivnom inicijativom – predstavnici Demokratske partije u Firenci podneli su predlog vladi da preispita sporni propis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here