U hramu mošti 29 svetitelja

0
Delovi moštiju svetih novomučenika Gamočkih
 

Danas je hram Sv. Georgija, deo memorijalnog centra kome pored hrama pripada spomen-kosturnica sa 1.020 ćelija, crkveni dom "Sveti knez Lazar" u porti hrama i Vojničko spomen-groblje, nedaleko od hrama, na kome su sahranjeni logoraši, žrtve Drugog svetskog rata, među kojima više od 100 oficira u čijoj je neposrednoj blizini i Srpsko civilno groblje na parceli koju je grad Osnabrik poklonio našim sunarodnicima za potrebe evropske dijaspore.

U poslednje dve godine zajedničkim trudom nadležnog paroha, protonamesnika Siniše Vujasinovića, crkveno-opštinske uprave i parohijana donete su i u okrilju hrama se čuvaju delovi moštiju 29 svetitelja , od kojih 8 pripada apostolima. Ovoj zbirci treba dodati i istaći dve izuzetno velike svetinje, čestica Časnoga Krsta i deo rize iz Torina koje su vezane za Gospoda Isusa Hrista.

Veliki broj delova moštiju svetaca nalazi se u Hristovom grobu ispred oltara
 

Torinska riza ili pokrov je naziv za jednu od najpoznatijih hrišćanskih relikvija na svetu, a koja predstavlja komad tkanine na kojoj se može prepoznati otisak muškog tela koji je pretrpeo fizičku traumu raspeća. Ime je dobila po Katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gde se vekovima čuva.

– Mošti su važne za naše spasenje i život večni, one nam daju isceljenje – kaže otac Siniša.
Ove jeseni su u hram stigle i dve nove ikone u čije ramove su ugrađene mošti svetaca. Prva je ikona Svetog Nikole dar porodice Momčila Đinđića iz Ibenbirena.

– Sveti Nikola je naš zaštitnik i naša slava, naše krsno ime, rekao je gospodin Đinđić.

 
Ikona svetih apostola sa utisnutim delovima osam apostola

Druga je ikona na kojoj su prikazani svih 12 apostola sa delovima moštiju osmorice apostola (Svetog apostola i evanđeliste Marka, Svetog apostola i evanđeliste Mateja, Svetog apostola Petra, Svetog apostola Pavla, Svetog apostola Jakova, Svetog apostola Andreja, Svetog apostola Simeona i Svetog apostola Filipa ) i već je iznošena vernicima na celivanje.

Ikona o mučenicima

Pripremajući se za obeležavanje velikog jubileja 70 godina od stradanja srpskih oficira u bombardovanju koje su izveli saveznici 6. decembra 1944. u hram je stigla prelepa ikona posvećena osnabričkim mučenicima. Delo je ikonopisne radionice iz Beograda koja radi pri Akademiji srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Likovi mučenika su rađeni na osnovu arhivskih fotografija zarobljenika, a u liku episkopa se prepoznaje vladika Nikolaj Velimirović koji je svojevremeno posetio osnabričku parohiju.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here