HADŽI MARKO VUJIČIĆ
Decenijama odlazio na obeležavanje vaznih datuma: Ljubiša Mančić

Prvoborac srpske tradicije, akademski vajar Ljubiša G. Mančić sa ponosom u opus svoga umetničkog rada dodaje i reljef kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji je otkriven u Kaburu, u Normandiji. Ističe da je naručilac reljefa Savez Srba Francuske, a da je ideja za izradu reljefa potekla od Predraga Pepija Petrovića i Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godine.

– Veliku zahvalnost ovim putem izražavam Ambasadi Republike Srbije u Parizu, kao i gradonačelniku Kabura Tristanu Duvalu, koji je uvideo značaj postavljanja reljefa – naglašava umetnik.

Mančić ukazuje da više od trideset godina odlazi u Francusku na obeležavanje zajedničkih datuma vezanih za Prvi svetski rat, koga sa pravom nazivamo i Velikim ratom zbog velikog broja ljudskih žrtava koje su dale Kraljevina Srbija i Francuska.

Zbog epidemiološke situacije, nažalost, nije otišao na otkrivanje reljefa. Na dan ceremonije u Kaburu bio je gost redakcije “Vesti” u Beogradu. Kad se smiri stanje izazvano koronom, otići će u Normandiju.

– Gajim prijateljske veze sa porodicom generala Šarla Tranijea, koji je sa vojnicima Gvozdenog puka oslobađao srpske gradove. Veliki broj radova u Srbiji i Francuskoj posvetio sam upravo njemu – navodi.

Ljubiša Mančić je jedini srpski vajar čiji se radovi nalaze u Muzeju Prvog svetskog rata u francuskom gradiću Mo. Reč je o skulpturama kraljeva Petra Prvog i Aleksandra Prvog Karađorđevića, vojvoda Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Živojina Mišića i Petra Bojovića i velike heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here