Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Kovid propusnice, kao i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima više nisu na snazi u Srbiji, odlučio je Krizni štab. To u praksi znači da će posle 20 sati građani bez propusnica moći da budu u ugostiteljskim objektima, a bioskopi i pozorišta radiće normalno. Nošenje maski u zatvorenim prostorima ostaje preporuka i neće biti sankcionisanja za one koji ih ne nose. Maske u bolničkim sredinama ostaju obavezne. Na snazi i dalje ostaje karantin u trajanju od sedam dana, kao i mere kad je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju, odnosno za ulazak u zemlju obavezni su dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

– Ove odluke su donete jer je zabeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva – izjavila je posle sednice Kriznog štaba navela Darija Kisić Tepavčević, članica tog štaba.

I bolnice su, kako je dodala, počele da se vraćaju normalnom režimu rada.

Preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju, istakla je Kisić Tepavčević, jeste uvođenje dodatne buster doze, za starije od 18 godina i ta “četvrta doza” primaće se pet meseci posle prve buster doze. Ona je rekla i da je preporuka Komiteta uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godine.