commons.wikimedia/Kasa Fue
Berlin

Dobar san jedan je od najvažnijih faktora zdravlja i kvalitetnog života. Koji su vaši preduslovi kako biste se dobro naspavali?

To su, naravno, dobar dušek i jastuk, odgovarajuća sobna temperatura, ali i nedostatak buke i svetlosti. Bila su to poslednja dva kriterijuma koja su analizirana prilikom kreiranja Evropskog indeksa spavanja, studije koja je otkrila koji je grad za spavanje najbolji u Evropi. Ako vam je tokom putovanja važno da se dobro naspavate, u nastavku saznajte koji su gradovi idealni za to.

U Berlinu 70 odsto stanovnika spava optimalno, bez buke i svetla

U istraživanju su analizirani podaci za evropske prestonice, a prvo mesto zauzeo je nemački Berlin. Stručnjaci za spavanje u Online-Bedrooms proučavali su gradove širom Evrope, uključujući Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Gradovi su rangirani na osnovu nekoliko faktora, koji uključuju svetlosno zagađenje, smetnje dnevnog svetla na osnovu nivoa oblaka, zagađenje bukom i optimalni nivo spavanja stanovništva. Berlin je proglašen za najbolji grad u Evropi za spavanje zbog slabog osvetljenja i buke, kao i činjenice da 70 odsto stanovništva spava dovoljno i dobro, prenosi Onlinebedrooms.co.uk.

Najgori grad za spavanje u Evropi je Rim

Najgori grad za spavanje u Evropi je Rim. Nalazi se na dnu rang-liste zbog visokog nivoa svetlosnog zagađenja i buke. Buka je problem i za 41 odsto stanovnika Praga, koji je zbog velikog broja oblačnih dana ipak na drugom mestu. Svetlosno zagađenje je najgore u Londonu, ali tamo 74 odsto ljudi spava optimalno i buka je na zadovoljavajućem nivou.

Madrid ima najmanji prosečan broj oblačnih dana, što znači da sunčeva svetlost remeti san stanovnika, zbog čega je španska prestonica na 10. mestu u indeksu.

Samo tri grada imaju manje od 20 odsto stanovništva koje noću uznemirava buka sa puta. To su London, Berlin i Zagreb. Međutim, Zagreb ima visok nivo svetlosnog zagađenja (7,44 osvetljenosti po metru kvadratnom) i mnogo sunčeve svetlosti, pa samo 68 odsto Zagrepčana ima optimalan san.

– Naše istraživanje je pokazalo da širom Evrope svetlosno zagađenje, ometanje sunčeve svetlosti, buka i nizak nivo optimalnog sna uzrokuju loš san – rekao je Nik Šelok iz Online-Bedrooms.

Istraživači su merili osvetljenost po kvadratnom metru

Bukurešt je drugi najgori glavni grad za dobar san zbog visokog nivoa sunčeve svetlosti i svetlosnog zagađenja, kao i zbog toga što je 33 odsto stanovništva pogođeno bukom noću. Grad sa najgorim nivoom buke od drumskog saobraćaja bio je Pariz. Čak 54 odsto njegovih stanovnika loše spava. Prag je grad sa najmanjom količinom svetlosnog zagađenja, a sledi Budimpešta, koja ima 5,76 osvetljenja po kvadratnom metru.

Budimpešta je takođe imala više od 70 odsto stanovnika koji su imali optimalan nivo sna. Varšava ima sličan broj stanovnika koji dobro spavaju (69 odsto). Takođe ima samo 28 odsto stanovništva koje je pogođeno bukom tokom noći. Šesti grad za spavanje u Evropi je Oslo zbog više od 70 odsto oblačnih dana koji stanovnicima omogućavaju da se dobro odmore uprkos tome što 38 odsto stanovništva doživljava buku.

Top lista najboljih gradova za spavanje:

Berlin, Nemačka, 40

Prag, Češka Republika, 32

London, Engleska, 31

Budimpešta, Mađarska, 29

Varšava, Poljska, 28

Oslo, Norveška, 27

Dablin, Irska, 26

Zagreb, Hrvatska 25

Pariz, Francuska, 23

Madrid, Španija, 20

Bukurešt, Rumunija, 18

Rim, Italija, 13

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here