Tanjug
Važne teme: Gabrijel Eskobar i Aleksandar Vučić

U sklopu priprema za drugi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, 18. marta u Ohridu, Vučić se u Beogradu sastao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže za “Vesti” da ne očekuje da će u Ohridu, u okviru nastavka dijaloga, biti u celosti postignut sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Grubješićeva smatra da “ni u slovu, ni u duhu” sporazuma Evropske unije nema kapitulacije, već je reč o normalizaciji odnosa dve strane.

Kad je reč o sporazumu Beograda i Prištine, naša sagovornica ukazuje i da je ostalo još puno toga da se završi, a na naše pitanje u kom vremenskom periodu bi sporazum morao da bude postignut, odgovara da to nije od presudne važnosti.

– Mnogo je važnije da, ovog puta sve što bude dogovoreno bude i ispunjeno, inače ćemo, imati reprizu Briselskog sporazuma – rekla je naša sagovornica.

Ona je napomenula da nije poznato kakve su pozicije Beograda i Prištine oko plana implementacije do detalja.

– Znamo šta nije prihvatljivo za srpsku stranu i to je maksimum o čemu možemo da govorimo. Ako se sve to u teoriji i idealnoj situaciji rešilo i ako Ohrid bude to mesto, onda svaka čast posrednicima, ali ja imam zadršku da to tako brzo može da se uradi – kazala je Grubješićeva.

Ona se osvrnula i na izjavu visokog američkog zvaničnika Dereka Šolea koji je tim povodom pojasnio da će svako morati da se odrekne nečega da bi se postigao sporazum.

– Traži se način da se postigne sporazum, ali ne mislim da bi kompromis bio formiranje Zajednice srpskih opština, jer je to, inače, nedovršeni posao i obaveza od ranije koju nije ispunila prištinska strana – kazala je Potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Grubješićeva kaže da normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije događaj nego proces.

– Sve i u idealnoj situaciji i da je Ohrid mesto gde će se postići sporazum, ne može se reći da smo odnose normalizovali. Čak i kad se u perspektivi postigne sporazum, sigurno nećemo, preko noći, postati najbolji prijatelji – kazala je Grubješićeva i naglasila da je cilj “da se odnosi normalizuju do nivoa da se normalizuje život”.

Male šanse

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ne očekuje ozbiljniji napredak na sastanku u Ohridu 18. marta.

– Čvrsto ostajemo na našim pozicijama da ne možemo da prihvatimo i da se složimo sa članstvom lažne države u UN, da ne možemo da ih priznamo na bilo koji način. Mislim da u Ohridu ponovo neće biti nikakvih šansi za postizanje nekog ozbiljnijeg napretka – kaže Drecun za “Vesti”.