Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na gojaznost tokom života mogu uticati različite stvari – bolest, hormoni, starenje, stres… Ipak, važno je znati da težina ne mora uvek da bude povezana sa zdravljem.

Stručnjaci sa Univerziteta Kembridž su analizirali dvadeset naučnih studija na osnovu kojih su otkrili da su glavne životne faze tokom kojih se najviše gojimo: odlazak na fakultet, zaposlenje i roditeljstvo.  Zanimljivo je da tokom ovih životnih događaja, naša fizička aktivnost je na najmanjem nivou.

Prva studija je ispitivala gojaznost majki, a nakon što su zabeležili statističke podatke o promenama u broju kilograma, uporedili su ih sa ženama koje nisu imale decu.  Žene koje nisu imale decu su se ugojile oko 7,5 kg tokom pet do šest godina, dok su majke svoju težinu povećale za 8,8 kg.

Druga studija se bavila uticajem promene sredine, odnosno prelaskom iz srednje škole na univerzitet i zaposlenje. Naučnici su tako pronašli da je napuštanje srednje škole povezano sa smanjenjem fizičke aktivnosti u iznosu od 6, 7 minuta na dan kod žena, dok se kod muškaraca ona povećala na 16,4 minuta dnevno.

Studija je takođe pronašla da se ljudi najviše goje nakon promene škole i kada se zaposle, upravo zbog zanemarivanja sporta.

– Ako sve ove promene u životu utiču na dobijanje kilograma, to može da postane problem. Roditeljstvo je vreme kada se životne navike menjaju. Naravno, izazovno je imati malo dete, ali takođe to je prilika za ljude da porazmisle o svom načinu života kako bi bili zdraviji i aktivniji –  kazala je dr Elenor Vinpeni, sa Univerziteta Kembridž.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime