Živopisna freska gladijatora u oklopu kako pobedonosno stoji dok njegov okrvavljeni protivnik posrće otkrivena je u Pompeji, među ostacima tog drevnog rimskog grada podno Vezuva, objavilo je u subotu talijansko ministarstvo kulture.

Čudesna scena u zlatnoj te plavoj i crvenoj boji prvi puta je ugledana u prostoriji za koju stručnjaci veruju da je bila taverna u koju su zalazili gladijatori koji su se, kako bi zabavljali javnost, borili međusobno, protiv zatvorenika te divljih životinja.

-Ne znamo kako se ova borba okončala. Gladijatori su bili ubijeni ili im je iskazana milost –  kazao je direktor muzejskog kompleksa Pompeja Masimo Osana.

Borac “Murmillo” nosi kacigu ukrašenu perjanicom sa širokim obodom i vizirom, u svojoj levoj ruci drži veliki štit, dok mu je u desnoj ruci kratki mač. Podno njegovih nogu je štit poraženog “Thraexa” koji po telu ima duboke rane i na rubu je snaga.

-Ono što je posebice zanimljivo je realistični prikaz rana, poput rana na zglobu i prsima poraženog gladijatora iz kojih šiklja krv – kazao je Osana, dodavši da poraženi gladijator podiže ruku te je moguće da traži milost.

Freska veličine 1,12 na 1,5 metara pronađena je u podrumu zgrade nedaleko od gladijatorskih kasarni u četvrti Regio V, a najverojatnije se radi o gostionici. Na gornjem spratu su prostorije u kojima su, kako se pretpostavlja, bili smešteni vlasnik i prostitutke.

Pompeja je nakon Koleseuma u Rimu drugo najposjećenije turističko odredište u Italiji, s oko 3,6 miliona posetitelja godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here