U Potočarima sahranjeni i poginuli pre pada Srebrenice

0

Memorijalni centar u Potočarima

"Prema informacijama koje imamo iz civilnog sektora, pa čak i iz bošnjačkih izvora, radi se o muslimanskim vojnicima koji su poginuli 1992. godine u borbama u okolini Bratunca i Zvornika, a ne prilikom pada Srebrenice, jula 1995. godine", rekao je Krčmar medijima RS.

On je upozorio da će se morati izvršiti ekshumacije tih tela da bi se utvrdila prava istina, kako bi prestale manipulacije sa žrtvama srebreničke tragedije, čiji se broj preuveličava.

 

Potvrda iz Memorijalnog centra

 

Memorijalni centar je potvrdio da u Potočarima nisu sahranjene samo srebreničke žrtve iz jula 1995. godine nego i Bošnjaci koji su ranije stradali u ratu.

 

Direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović potvrdio je da je u Potočarima ukupano oko 50 osoba koje nisu stradale jula 1995. godine uz obrazloženje da je to rađeno "iz sentimentalnih razloga" te da je reč o rođacima srebreničkih žrtava.

 

Smajlović je u izjavi za portal Sarajevo-x najavio da će ovi grobovi biti izmešteni na posebno groblje.

 

Novinska agencija "Srna" je ove nedelje objavila seriju tekstova o manipulacijama sa srebreničkim žrtvama iz jula 1995. godine sa imenima 22 muslimanska vojnika koja su po vojnoj evidenciji njihove ratne jedinice, u koju je novinar imao uvid, poginuli u ratnim operacijama a sahranjeni su u Memorijalnom centru Potočari.

 

Kao srebreničke žrtve prikazane su i osobe koje danas žive u Srbiji, te neki koji su dva puta rođeni i umrli ili čak nikada nisu ni rođeni, za šta postoje materijalni dokazi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here