Bohuslav Ešler

Udruženje Čeha “Prijatelji Srba na KiM” organizovali su sinoć ispred ambasade Srbije u Pragu veliki skup na kome su odali počast poginulima u NATO agresiji na SRJ 1999. godine i poručili da je češki narod uz Srbiju, a da su Srbi na Kosovu i Metohiji istinski heroji našeg vremena.

Reditelj Vaclav Dvoržak, predsednik Udruženja Prijatelјi Srba na Kosovu i autor filma “Oteto Kosovo”.

On je rekao da je uprkos teroru, pogromima i povlačenju, hilјade Srba ostalo na Kosovu.

– Nikada ne treba zaboraviti da su Srbi i dalje na Kosovu i da ih pored severa ima u malim enklavama koje su u potpunosti okružene neprijateljskim albanskim elementima: od Belog Polja kod Peći, u Novacima kod Prizrena, u dolini Osojane, u gornjem Orahovcu, Gračanici… Oni brane svoje porodice, rade na farmama, grade život i veruju da će se vremena promeniti. Oni su istinski heroji našeg vremena o kojima moramo razmišlјati – istakao je Dvorčak.

Poslanik u Parlamentu Češke i počasni predsednik udruženja, Jaroslav Foldina istakao je da je agresija na SRJ bila uništavanje međunarodnog prava.

– Međunarodno pravo od tog 24. marta 1999. je prestalo da važi. Od tog dana u međunarodnim odnosima priznaje se samo pravo jačeg – ocenio je Foldina.

Političarka i mirovni aktivista Jana Volfova se prisetila svog boravka u Srbiji za vreme bombardovanja i 1.000 srpske dece koju su ona i njeni prijatelјi doveli u Češku u to vreme kako bi bar imali miran odmor.

– Moramo skrenuti na veoma opasnu situaciju koja je danas u svetu. Ona je izazvana agresivnom anglosaksonskom politikom i saradničkom politikom današnje češke vlade i predsednika Petra Pavela, koji je nedavno uručio Bilu Klintonu, jednom od glavnih inicijatora bombardovanja, najviše državne počasti – istakla je Volfova.

Istoričar Jozef Skala istakao je da se i danas u međunarodnim odnosima, a posebno u evropskoj politici koriste dvostruki standardi i iskrivljavanje istorijskih činjenica.

– Pre 25 godina zemlјe NATO-a prekršile su ne samo Povelјu UN, Helsinšku konvenciju, već i sopstvene osnivačke dokumente – član 1 Vašingtonskog ugovora – poručio je Skala.

Eva Novotna iz inicijative “Bez baza” prisetila se hilјada nevinih žrtava bombardovanja i ukazala na laži i izvrtanja činjenica tokom ratne propagande.

– I danas se to događa. Mediji i neodgovorni političari nas guraju u novi svetski rat. Nećemo im dati svoje sinove – u propagandi da nas mediji i neodgovorni političari guraju u novi svetski rat. Nećemo im dati svoje sinove – istakla je Novotna.

Evroposlanik iz Češke, dr Ivan David je analizirajući čitav niz istorijskih događaja s kraja 20. veka istakao ključne momente koji su doveli do NATO agresije na Jugoslaviju 1999, a književnica Lenka Pročazkova je podsetila da smo svedoci “opasnih i turbulentnih vremena”.

Ona je izrazila optimizam da će počinioci agresije na SRJ biti pravedno kažnjeni.

– Uverena sam da će se Kosovo vratiti Srbiji i da će EU biti zamenjena unijom suverenih i nezavisnih evropskih država koje sarađuju – poručila je Pročazkova.

1 COMMENT

  1. Hvala braćo Česi i sestre Čehinje. I Vaš mali glas je glas evropske savesti. Redak ali vredan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here