U prevari humanih ljudi politički prsti?

Medija Centar Beograd
Dragan Dobrašinović

Ovaj bračni par odbio je poligrafsko ispitivanje, a Radna grupa Ministarstva policije ih je posle šestomesečne istrage ispitivala više od šest sati.

Na saslušanju Karađorđevići i Dačić

Tužilaštvo će dati nalog policiji i za saslušanje pet osoba u svojstvu građana, a osim princeze Katarine Karađorđević, spekuliše se da će biti ispitan i bivši ministar policije Ivica Dačić koji je organizovao akciju da po hiljadu dinara daju svi zaposleni u MUP-u, gde radi Tijanin otac.

 

Dvor Karađorđevića saopštio je da je princeza zahvaljujući ličnom poznanstvu sa direktorom klinike u Hjustonu samo obezbedila da devojčica bude primljena po hitnom postupku na lečenje i da cena transplantacije sa 1,1 milion dolara bude spuštena na 750.000.

Sumnja se da se na njihova dva neprijavljena računa u Srpskoj banci i američkoj Morgan Čejs, nalazi 100.000 dolara i 7.400 evra, ali i da su Tijanin novac prebacili i na treći u jednoj banci u Beču. Oni su odgovarali da nemaju ni moralnu ni zakonsku obavezu da ikome polažu račune o svojim parama.

Za nesrećnu devojčicu proleća prošle godine su građani Srbije, dijaspore i regiona skupili 2,6 miliona od kojih je prema tvrdnji roditelja u SAD potrošeno milion, a sumnju u prevaru humanosti Ognjanovići su na sebe bacili odbijajući da vrate preostalih 1,665 miliona evra.

Posle mnogo javnih apela, oni odlučuju da u avgustu doniraju opremu Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić". Uslovljavaju, međutim, da sami biraju dobavljače, pa je "ugrađivanjem" nekih dobavljača u taj posao, izgubljeno čak 323.000 evra.

Tako je jedna afera izrodila drugu, bacivši još veću sumnju u zloupotrebe.

U priču se uključuje novi ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećanjem da će slučaj biti istražen do kraja, dok se bivša ministarka Slavica Đukić-Dejanović u vreme svog mandata oglasila samo krajem 2013. kada su Ognjanovići odlučili da preostale pare daju Institutu za majku i dete, rekavši da je "to njihovo pravo".

Ova, kako kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije javnih finansija, tužna priča u svakom segmentu, nije mogla da prođe bez politike.

– Gde su velike pare, tu su i prsti političara. Međutim, veći problem od svega je što država u sve promene u koje je krenula još uvek nema kvalitetnu politiku u lečenju bolesne dece i sve drugo je posledica toga – kaže za "Vesti" Dobrašinović.

Sva dešavanja u slučaju Ognjanovića ukazuju da su deo jednog lanca.

– To ne znači da treba abolirati ostale ljude u tom lancu, ali se istragom mora doći do njih, odnosno raspetljati do kraja gde se gube ti tragovi novca – zaključio je ovaj stručnjak za korupciju.

Dijaspora davala i na ruke

Ognjanovići su sakrili na računima više od 118.000 dolara, koliko su crkva Svetog Save i srpska dijaspora u SAD prikupili za lečenje Tijane.
Taj podatak se nalazi u izveštaju Radne grupe MUP-a dostavljenom Višem tužilaštvu u Beogradu, a list "Blic" objavljuje da će predmet istrage biti i 30.000 dolara, za koliko postoje saznanja da su Srbi u SAD dali Ognjanovićima na ruke.
 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime