“Dogovor o novim čelnicima institucija EU kompromis je koji je iz rukava izvukla Angela Merkel koja je, iako pred penzijom, pokazala da i dalje ima njuh za političke igre”, ocenio je za N1 novinar Dojče velea Nemanja Rujević. Smatra i da će izbor Španca Žozepa Borelja za naslednika Federike Mogerini, biti interesantan za nastavak pregovora o Kosovu.

Posle maratonskih sastanaka evropskih lidera, za novu predsednicu Evropske komisije predložena je Nemica Ursula fon der Lajen, za predsednika Evropskog saveta Belgijanac Šarl Mišel, za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, a za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Borelj.

– Na kraju je pobedila Angela Merkel koja je niotkuda izvukla svoju dugogodišnju partijsku drugaricu Ursulu fon der Lajenkoja je sa njom bila u svakoj vladi od 2005. Bez obzira što je pred penzijom, Merkel je pokazala da i dalje ima njuh za ovakve igre moći – istakao je Rujević.

Najveći gubitnik, prema njegovoj oceni, je Evropski parlament koji se godinama zalaže da se evropski izbori demokratizuju i da građani znaju za koga su glasali i ko će voditi evropske institucije. Sada se ispostavilo, ukazuje Rujević, da to opet ne važi, jer na čelo Evropske komisije ne dolazi Manfred Veber – nosilac liste Evropske narodne partije koja je osvojila najviše glasova, već Ursula fon der Lajen.

Sada su, kako je objasnio, ostale trzavice u Evropskom parlamentu – da se za predsednika evroparlamenta izabere socijaldemokrata, pa da ga na pola mandata zameni upravo Veber.

Rujević se osvrnuo i na predlog da španski socijalista Žozep Borelj preuzme funkciju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost i na tom mestu nasledi Federiku Mogerini.

– Žozep Borelj, Katalonac koji je oštro protiv secesije Katalonije, sadašnji ministar spoljnih poslova Španije, srdačan u odnosima sa srpskim vlastima. Prištinski mediji već pišu: “Mogerini je bila loša, ovaj će biti još gori”, naveo je Rujević i dodao da će biti zanimljivo videti kako na mesto moderatora u dijalogu Beograda i Prištine dolazi neko ko ne priznaje Kosovo – da li to znači da će se razgovori izmestiti ili će Srbija imati bolju poziciju?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here