Lična arhiva
Članovi Prosvjete u Štutgartu

Na izbornoj skupštini odbora SPKD Prosvjeta u Štutgartu izabrana je nova uprava koju će u naredne na četiri godine činiti predsednica Bogdana Brezovac, profesorka srpskog jezika i književnosti, sekretar Gordana Breberina Trkulja, književnica i blagajnica Dragica Stojičić, dugogodišnji član Prosvjete. Nova uprava je zahvalila članovima na ukazanom poverenju i u prvom obraćanju pozvala sve one koji srpski narod, kulturu, tradiciju, pismo, jezik i srpsku istoriju posmatraju kao nedeljivu celinu, bez obzira na poreklo, mesto života i delovanje, da im se pridruže jer samo udruženi mogu da ostvare značajnije zajedničke ciljeve.

Jasno je da dijaspora i sva udruženja u dijaspori ne mogu da razviju svoj puni potencijal i obim delovanja bez Srbije i Republike Srpske. Naša je sreća pa su odgovorni prepoznali naše napore i čine odgovarajuće poteze čime nas potpomažu u našem radu, jednoglasno je poručila nova uprava.

Bogdana Brezovac je iznela konkretnije planove:

– Krećemo sa novim planom i strategijom u Prosvjeti. Zadržaćemo sve kvalitetne sadržaje koje smo do sada nudili ali neminovno je da Prosvjeta treba da stvori mogućnosti da uspešni ljudi imaju prostor i mesto gde mogu da rade i stvaraju. To je veoma bitno jer su prethodnih godina došli brojni naši ljudi. Time se otvara još jedno veoma bitno polje delovanja a to je briga o deci i mladima.

Gordana Breberina Trkulja, Bogdana Brezovac i Dragica Stojičić

Zajedno sa ostalim srpskim udruženjima iz Štutgarta, sa Crkvom i državnim institucijama treba da osnujemo radne grupe koje će omogućiti deci ali i roditeljima edukativne sadržaje putem kojih će biti u stanju da naprave razlike u digitalnom svetu i da od mnoštva informacija izaberu samo one koje neće predstavljati opasnost po njih u bilo kome smislu – istakla je Brezovac.

Poziv na saradnju

Vrata odbora Prosvjete u Štutgartu, širom otvorena za sve ljude koji žele da učestvuju u kreiranju zdrave sredine za buduće naraštaje. Svako može da da doprinos, bilo da je to ulaganje vremena i znanja u rad udruženja ili novčani prilog kao donacija. Saradnja se može ostvariti i putem zajedničkih projekata sa drugim udruženjima od kojih su neki već u planu. Radovi na izradi internet prezentacije koja će biti odraz rada i ciljeva odbora Prosvjete u Štutgartu su u toku, a za više informacija zainteresovani mogu da pišu predsednici Brezovac na adresu: bogdana.brezovac@gmx.de

Predlog: Određenog dana svako u dijaspori da kupi “Vesti”

Stanimo svi uz “Vesti”

Bogdana Brezovac dala je punu podršku opstanku “Vesti” sa kojima, kako ističe godinama, uspešno sarađuje kao prosvetni radnik, stručni saradnik u Predstavništvu Republike Srpske u Štutgartu i član Prosvjete.

– Sve manifestacije koje smo održavali “Vesti” su pomno ispratile.To važi i za ostala srpska udruženja iz Štutgarta, pa se slobodno može reći da smo se sve ove godine, mi razvijali uz “Vesti” i “Vesti” uz nas. Značaj “Vesti” je davno prevazišao okvire jedne države, jednog kontinenta. Gde god postoji srpska dijaspora tu su se pre ili kasnije pojavile i “Vesti”. Čitala sam da smo svi složni u tome da se “Vesti” ne smeju ni po koju cenu ugasiti. To jeste pitanje od nacionalnog značaja ne samo za nas u dijaspori nego i u Srbiji i Republici Srpskoj. Nijedna državna institucija ni SPC nemaju ni približno tačne podatke koliko je velika srpska dijaspora. Konkretno predlažem da svako od nas određenog dana kupi štampani primerak “Vesti”, ako nas one na taj način ne prebroje, skrenućemo pažnju na hajku koja se vodi protiv ovog lista. Staćemo svi uz “Vesti” bar taj jedan dan, onako kako su one stajale uz nas sve ove godine. Poslaćemo signal “Vestima” ali i svima drugima da nas nije tako malo i da nećemo lako preći preko pritiska na slobodu mišljenja i govora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here