pixabay.com
Ilustracija

U Republiku Srpsku, nakon više sedmica transporta kamionom, stigao je prvi od tri helikoptera koji je MUP Republike Srpske kupilo u Rusiji.

Višenamenski helikopter “Asant” smešten je juče popodne u hangar MUP-a u Zalužanima. Za njega i preostala dva, koja još nisu isporučena, Srpska je izdvojila 41,6 miliona maraka, piše portal Kapital (Capital).

Helikopter je transportovan kamionskom labudicom, zasebno od elisa i pod ceradom. Narednih dana će u helikopterskom servisu, smeštenom u bivšoj vojnoj auto-radionici u Zalužanima, biti kompletiran i testiran.

Kako je ranije najavljivano, helikopter bi trebalo da bude opremljen medicinskom opremom, nosilima, respiratorom, EKG aparatom i drugom opremom za evakuaciju bolesnih različitog stepena povreda, kao i mestom za jednog pacijenta i dva medicinara.

Uz ovaj helikopter predat je i set od pet sedišta koja se mogu postaviti umesto navedene medicinske konfiguracije.

Portal Kapital objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

Zanimljivo, kompanija “Russian Helicopters” a od koje su kupljene letelice na svom sajtu se pohvalila kako je Srpska za sada prvi i jedini kupac ovih modela u Evropi.

Deo su konzorcija “Rosteh” koji je najveća državna korporacija u Rusiji i sa kojima Vlada Republike Srpske ima potpisan memorandum o saradnji.

Vlast u Srpskoj ih predstavlja kao partnere koji bi mogli da spasu posrnulu namensku industriju, ali za sada je sve ostalo na bilateralnom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here