Povodom 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, parohija Svetog Simeona Mirotočivog iz Utrehta u ovom holandskom gradu 21. septembra organizuje Svečanu akademiju.

Jerej Goran Kovačević ističe da iako je do tada ostalo još dva meseca. parohija želi već sada da obavesti i pozove Srbe iz cele Holandije, ali i pogranicnih delova Nemačke i Belgije da sa dođu i povedu poznanike i prijatelje, svih nacionalnosti kako bi im pokazali kakvi su i koliko duboki i čvrsti naši koreni.

Parohija u Utrehtu je najmlađa u Holandiji, ne samo po godinama staža, nego i starosnoj dobi vernika. Veliki broj dece, uz učešće na liturgijama, pohađa i časove veronauke, a od septembra će u prostorijama crkve moći da uče i ćirilicu.

Parohija Sv. Simeona Mirotočivog je nažalost još takozvana kofer crkva, a njen podstanarski status značio je proteklih godina mnogo promenjenih lokacija i sveštenika.

Trenutno se hram parohije u Utrehtu nalazi na lepom mestu u predgrađu, gde želi i da ostane i zadrži svog sveštenika, jereja Gorana Kovačevića.

– Iako po stažu mlada, parohija Sv. Simeona Mirotočivog se osmelila da organizuje ovako veliki događaj, jer se on jednostavno morao obeležiti u Holandiji. Utreht, kao geografski centralno mesto u ovoj zemlji, bio je idealna lokacija – poručio je jerej Kovačević.

Proslava će biti održana u De Musketonu, na adresi Hondsrug 17-19
u Utrehtu. Ulaz je slobodan, a gosti programa će moći da daju dobrovoljan prilog, koji će prevashodno biti namenjen pokrivanju troškova priredbe. Sve što pretekne ide na račun koji je namenjen kupovini srpske crkve u Utrehtu.

Holanđani izvode srpske pesme

Učesnici svečanog programa biće, između ostalih, poznati muzičar, instrumentalista, kompozitor i pevač Slobodan Trkulja i hor Devana iz Amsterdama, sa uglednim dirigentom Juliom Šćepanović. Devana se sastoji od isključivo holandskih horskih pevača koji izvode srpske pesme.