EPA-EFE

Istraživanje agencije Faktor plus pokazalo je da 20,9 odsto ispitanika imaju pozitivan stav prema Sjedinjenim Američkim Državama, dok čak 39 odsto njih imaju negativan stav, a kao uzrok za to 42,7 odsto ispitanih kažu da je to zbog ponašanja SAD prema Srbiji u poslednjih 30 godina.

Največi deo odnosno 42,7 odsto je je kao razlog navelo ponašanja SAD prema Srbiji u poslednji 30 godina, dok 32,8 odsto ispitanika smatraju da su na takav stav uticali medij, jedna četvrtina, odnosno 25,8 odsto “odgovornost” vidi u istorijskoj saradnji i odnosima, dok je 17, 3 odsto njih kreiralo takav stav na osnovu stavova prijatelja, porodice, kolega.

Na pitanje da li su svoj stav prema SAD menjali tokom vremena čak 46 odsto je odgovorilo sa ne, dok njih 28 odsto je reklo da jeste.

Pritisci za priznanje Kosova…

Njih 58,5 odsto je kao uzrok za promenu stava prema SAD tokom vremena naveli su bombardovanje iz 1999, a 37,7 odsto američki stav prema KiM. Jedna trećina, odnosno 33,5 odsto kao uzrok promene stava prema SAD vide u pritiscima da se prizna samoproglašena i jednostrana nezavisnost KIM.

S druge strane, čak 23.1 odsto kaže da je promenio stav prema SAD dolaskom Trampove administracije, dok 13,2 odsto kažu da su promenile stav prema Vašingtonu zbog sankcije prema Rusiji koju sprovodi američka adminsitracija.

Na pitanje da li se odnosi između SAD i Srbije kreću u dobrom pravcu najveći deo ispitanika 30,2 odsto je odgovorilo sa “ni da, ni ne”, dok je 18,9 odsto reklo “donekle ne”.
Samo 4,7 odsto je odgovorilo sa “da”, 16,1 odsto sa “donekle da”, dok je visokih 18 odsto reklo “izričito ne”.

Plaćanje ratne odštete, javno izvinjenje…

Kada je reč o očekivanjima od nove administracije u Vašintonu, največi procenat njih 32,1 odsto smatra da Bajdenova administracija neće imati vremena da se bavi Srbijom, dok 20.6 odsto očekuju da nova administracija u SAD nastavi gde je stala Trampova.

Na pitanje u kojim pravcima bi trebalo da se razvijaju odnosi između SAD i Srbije, čak 40,7 odsto očekuje povećanje obima ekonomske razmene, dok 29,7 odsto ispitanika kaže da je to povećanje naučno-tehnološke razmene i saradnje.

Kada je reč o bombardovanju Srbije 1999. godine čak 62 odsto smatraju da su SAD odgovorni, dok samo 21 odsto odgovara na ovo pitanje negativno.

Na pitanje šta bi SAD trebalo da uradi kako bi se prevazišao negativni stav zbog bombardovanja, njih 48,8 odsto očekuju da se porodicama nastradalih civila plati ratnu odštetu, 38,7 odsto očekuju da se državi plati odšteta, dok 29,7 odsto i 29,6 odsto očekuju priznanje da je bombardovanje bilo greška i da se javno izvini.

1 COMMENT

  1. Da Srbija baci prvo na SAD onoliko exsploziva I otrova Sto su Oni bacilli na Srbiju pa Tek da menjamo razmisljanje.Od Vilsona Vudroa Oni su nam stogodisnji neprijatelji…..I nepisite nepojmljive teze.

  2. Prosto mi je neverovatno da ima 20% ljudi sa pozitivnim mišljenjem, ali dobro neverovatno mi je i da iko gleda parove, farme i sl…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here