U sredu počinje izložba o ratnom Beogradu

0

Foto: Ilustracija 

 

Na izložbi će biti predstavljeno više od 100 najreprezentativnijih fotografija iz zbirke Riste Marjanovića iz Drugog svetskog rata i posleratnog perioda, do proglašenja Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

 

Fotografije po tematskim celinama prikazuju događaje 27. marta 1941. godine i bombardovanje Beograda, okupaciju i Koncentracioni logor na Banjici, snimke razorenog grada u bombardovanju 1944, kao i period oslobođenja i obnove grada.

 

Fotografije iz perioda oslobođenja Beograda 1944. godine Rista Marjanović snimao je na periferiji u Kneževcu, Resniku, Žarkovu, Rakovici, Košutnjaku, Topčideru, na Dedinju i Banjici.

 

Marjanović je fotografisao i postrojene jedinice, portrete, naoružanje boraca, uništeno teško naoružanje i razasutu opremu posle borbi za oslobođenje grada. 

Pored Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije snimljene su i tenkovske jedinice Crvene armije uoči borbi, ili neposredno po oslobođenju određenih beogradskih kvartova.

 

Najčešći motiv na fotografijama snimljenim posle oktobra 1944. godine su proslave Dana Oktobarske revolucije, proslava Dana pobede, ali i predizborna aktivnost uoči izbora za Ustavotvornu skupštinu.

 

Deo postavke čini reprezentativni materijal iz zbirke Odseka za istoriju Beograda od 1941. godine, navodi se u najavi izložbe. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here