Ulazi li džihadizam na manastirska vrata u Srbiju?

0

KFOR je najodgovorniji za čuvanje Visokih Dečana: Marko Đurić

To je poručio direktor kancelarije za KIM Marko Đurić.

 

 

On kaže da je KFOR najodgovorniji za zaštitu manastira Visoki Dečani, dok stručnjaci poručuju da islamski fundamentalizam još uvek nije snažno utemeljen na Kosovu, ali da Srbija treba da bude obazriva i da prati situaciju.

 

Ulazi li džihadizam na manastirska vrata u Srbiju? Opravdano pitanje, jer oni koji su na Visokim Dečanima ispisivali ove grafite prvi put su ovde javno pozvali na uspostavljanje jedinstvene islamske države kalifata. Srbija je godinama odsutna s Kosova i Metohije, ali je i te kako spremna da sarađuje na sprečavanju fundamentalizma.

 

Radikalne kvalifikacije da džihadizam cveta na Kosovu ne smiruju situaciju niti jačaju poverenje između Beograda i Prištine upozoravaju stručnjaci.

 

"Džihadista ima na Kosovu svakako ali ova vrsta islamfundamet nije snažno utemleljena što ne znači da ne treba biti obazriv i treba pratiti situaciju. Radikalni fundametalizam i eventualno jačanje takvih ideja na Kosovu, jačanje je podjednaka pretnja i za Srbe na Kosovu i Srbiju ali i vladu u Prištinu", kaže Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka.

 

Normalizacija međuljudskih odnosa je prvi korak, ali dugoročno rešenje poručuju iz vladine kancelarije za KIM je poboljšanje ekonomske situacije. Preko 60 odsto mladih Srba i Albanaca nema posao.

 

Reagujući na izjavu kosovskog ministra policije Bajrama Redžepija da KFOR treba da se povuče i bezbednost Visokih Dečana stavi u ruke kosovske policije, Đurić se nasmejao i poručio da nije siguran da policija na Kosovu može da čuva srpske svetinje kao što to može KFOR.

 

Poruke grafita na manastiru Visoki Dečani su jasne i imaju za cilj novo zastrašivanje hrišćana, ocenio je predsednik austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) Konstantin Dobrilović.

 

"Nedavni nemiri u Hamburgu, kao i učestali napadi albanskih muslimana u srpskoj pokrajini Kosovo, ukazuju na jasnu radikalizaciju muslimana u Evropi", podvukao je Dobrilović u saopštenju.

 

On je istakao da je strašno, ali očigledno da "krvavo seme terorista Islamske države (IS) nailazi i kod nas na plodno tlo".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here