Pixabay.com

Tursko tužilaštvo odredilo je pritvor sedmorici od devet osumnjičenih za prodaju informacija izraelskoj tajnoj službi Mosad, dok su dvojici određene mere sudskog nadzora, javila je agencija Anadolija, pozivajući se na pravosudne i bezbednosne izvore.

Nacionalna obaveštajna agencija Turske (MIT) otkrila je da je Mosad prikupljao biografske podatke, vršio izviđanje, prikupljao foto i video dokumentaciju, pratio uživo i instalirao uređaje za praćenje preko privatnih detektiva u Turskoj.

Postupajući po nalozima koje je izdalo glavno Javno tužilaštvo u Istanbulu, jedinice turske policije za borbu protiv terorizma i službenici MIT-a pokupili su osumnjičene u racijama u Istanbulu i gradu Izmiru na zapadnoj obali prošle nedelje.

Još dvojica osumnjičenih su prethodno odvojeno uhapšeni u okviru iste istrage. Ankara strahuje da Mosad regrutuje operativce na teritoriji Turske kako bi locirao strane državljane, pripadnike Hamasa.

Turska održava veze sa palestinskim militantnim pokretom i odbacuje klasifikovanje Hamasa kao terorističke organizacije, za razliku od evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

Turska policija je u januaru privela 34 osobe pod sumnjom da su špijunirali za Izrael. Oni su optuženi za planiranje aktivnosti koje su uključivale “izviđanje, progon, napad i otmicu“ stranih državljana.

Tada je ministar pravde Iilmaz Tunč rekao da je većina osumnjičenih optužena za „političku ili vojnu špijunažu“ u ime izraelske obaveštajne službe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here