Lična arhiva
Čeka na terapije: Teodora sa omiljenom igračkom

Malenoj Teodori Kostadinović (6) iz Zemuna, ustanovljen je autizam, a njeno stanje popravilo se od kada je primila matične ćelije. Smirenija je, počela je da razume, nema zamućen pogled i bolje komunicira. Za nastavak ove terapije u Turskoj, Kostadinovićima fali još 5.000 evra, pa njeni roditelji koji su nesebično pomagali donacijama drugoj bolesnoj deci, sada mole sve humane ljude za pomoć.

Savet lekara

Teodorina mama Jovana kaže da je savet profesora u Turskoj, da se ovo lečenje nastavi, a da li je potrebna još samo jedna ili dve terapije, proceniće kroz mesec dana kada će razgovarati sa tim doktorima.

Jovana je imala 22 godine kada je rodila Teodoru i pošto je bila prvo dete nisu primetili probleme kod nje. Imala je godinu i po kada su vaspitačice primetile da ne reaguje na roditelje koji, posle posla, dođu po nju.

– Skrenule su nam pažnju da se ne odaziva kada je zovemo. Mi to nismo videli, mislili smo da je mala, pa ne reaguje – kaže Jovana.

Ona smatra da je do ovakvog stanja njene devojčice moglo da dođe zbog teškog porođaja.

– Porođaj su mi izazvali, jer sam navodno probila termin, a sve to je trajalo deset i po sati. Data mi je indukcija, ali sam dobila i epidural, pa nisam osetila kontrakcije – priseća se ona.

Beba je, prema njenim rečima, bila otečena, naduvena i sa modrim ustima, a pretpostavila je da je to zato što je dugo bila u porođajnom kanalu. Nije plakala po rođenju, a zvuk je ispustila tek kada su joj očistili disajne puteve. Taj plač nije bio glasan, a smeštena je u inkubator.

– Kada sam razgovarala sa doktorkom, prvo me je pitala zašto je porođaj bio tako težak, mada ja to nisam znala. Očito se odrazilo na Teodoru i mada mi niko ništa nije rekao mislim da je u nekom momentu izgubila kiseonik – priseća se Teodorinih prvih dana života.

Uzvraćena humanost

Kada je saznala za dijagnozu svoje ćerke imala je 24 godine i od velikog šoka i stresa, proradila joj je štitasta žlezda. Potom je prihvatila realnost i krenuli su u lečenje njihove ćerke.

– Najpre je dijagnoza bila disharmonični razvoj – seća se Jovana.

Narednih godinu dana, Teodora je kod logopeda išla četiri puta nedeljno. Na prvoj proceni inteligencije imala je ILj 66, a posle šest meseci 106.

– Redovno je vodimo kod defektologa i logopeda. Trudimo se koliko god je moguće da se što pre izvuče iz svega. Zaista smo zahvalni svima koji pomognu našoj ćerki na bilo koji način – priča brižna majka.

Od kada je krenula na terapije matičnim ćelijama, napredak je vidan.

– Ranije Teodorin govor nije bio povezan sa situacijom u kojoj se nalazi i nije mnogo pričala, već nas je vukla za ruku jer nije mogla da kaže šta želi. Sada imamo komunikaciju sa njom – objašnjava mlada majka.

Plemenitost krasi ovu mladu ženu i njenog supruga koji kada Teodori nije hitan novac, prenose sredstva sa njenog računa onima kojima jeste. Prebacili su po 50.000 dinara na druge račune i tako pomogli Nađi Bojić koja je zbog autizmna potpuno prestala da priča, srednjoškolki Sari Prljinčević, oboleloj od leukemije, mladoj ženi Mileni Ivić i malom Filipu Ivanoviću. Nedavno su uplatili i na račun devojke Božane Bojbaše i malog Despota Šipića.

– Život ne može da čeka, a mi smo tada imali vremena da skupimo pare za Teodoru – priča Jovana i objašnjava da kada za ćerku nije urgentno, ne želi da čuva njen novac na računu, a da druga deca umiru.

-Kad god smo u mogućnosti pomognemo kako možemo. Iako i mi trenutno sakupljamo novac za Teodoru, ima dece koja su manje vidljiva- priča Jovana Kostadinović i apeluje na sve dobre ljude da pomognu ugroženima i bolesnima, ukoliko mogu.

Nepoznat uzrok

Jovana ukazuje da uzrok bolesti nije poznat čak ni lekarima. Profesori u Turskoj su joj rekli da to može da bude genetski problem, paraziti u crevima, reakcija na vakcinu. Iako situacija nije laka, Jovana zaista na sve gleda sa mnogo optimizma.

– Teodora za godinu dana treba da pođe u školu. Naš cilj je da je ne vodamo mi i lični pratilac, već da može da ide sama i da bude kao njeni vršnjaci… da ima normalan razvoj- kaže Jovana.

Kontakt

Budmo humani i pomozimo Teodori:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1235 i pošaljimo na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381500-68

Uplatom na devizni račun:160-6000001381477-40

IBAN: RS35160600000138147740

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod