Vesti
Atrakcije: Na štandu Srbije i brojni mediji

Proleće u Vašingtonu i ove, kao i ranijih godina, protiče u znaku Frankofonije i ogromnom trudu naših ljudi u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država da u okviru ovog poznatog festivala Srbiju predstave na najlepši mogući način.

Prilika je to da brojni gosti organizatora iz ambasade Francuske i Instituta Smitsonijan, ali i Distrikta Kolumbije iz čitavog sveta saznaju više o Srbiji – o našim običajima, kulturi, tradiciji, kuhinji….

Pored brojnih manifestacija – književnih večeri, filmskih premijera, predavanja, koncerata, završnica Festivala frankofone kulture ponovo je bila Grande fete, ili Velika gozba tokom koje je četrdesetak ambasada u Vašingtonu pozvano da izlože sve ono što je specifično za zemlju koju predstavljaju. Među njima i Ambasada Srbije čiji je štand, kao i prethodnih godina, bio među najživopisnijim i najposećenijim.

– Sve je bilo predivno. Predstavili smo našu zemlju na najbolji mogući način. Organizatori su nekoliko puta svraćali do nas, razgledali eksponate i oduševljeno komentarisali da nam je štand prelep – prenosi utiske Irena Kužnik, sekretar za politička pitanja, medije i kulturu Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu.

Očarani pogledi posetilaca lutali su od bogatog vezenog ćilima, preko predivnih lutkica obučenih u naše nošnje, do minijaturnih opanaka, čuturica, čokanja, liciderskih srca…. Onda bi svako probao ponešto iz srpske, nadaleko čuvene kuhinje, uživao u gutljaju domaće kapljice, ali i u druženju sa tri dame u narodnim nošnjama. Biljana Regan, Šapčanka koja je pre pet godina u Vašingtonu osnovala društvo za negovanje srpskih običaja i kulture i njene koleginice Jelena Milošević i Nataša Dabetić opet su bile među najzaslužnijima što je naš štand bio tako atraktivan, raznovrstan i bogat.

Hvale nas i komšije

Kao i prethodnih godina Veliku gozbu naš štand posetio je i pohvalio Đerđ Matković, ambasador Srbije u SAD, koji je ponosan što se srpska tradicija na ovako lep način čuva daleko od rodne grude.

Ambasador Matković je brojne pohvale za izgled našeg štanda i učešće Srbije na Frankofoniji primio i od osoblja ambasade BiH i Pjera Šimunovića, ambasadora Hrvatske.

Izvor:
B. R.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here