Youtube/Aviation Base
Bombarder Čelendžer 650

Već duže vreme, u vazdušnom prostoru iznad Bosne i Hercegovine, kruži špijunski avion Bombarder Čelendžer 650, poznat kao Artemis, koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Kako je javio portal Radiosarajeva, iako je avion u privatnom vlasništvu, vojska ga iznajmljuje za svoje potrebe. Avion je poleteo iz rumunske luke Konstanca, na obali Crnog mora, gde je stacioniran zbog situacije u Ukrajini.

Od početka ruske agresije, avion je obavio na stotine letova u blizini ratnih područja.

– Ovi avioni mogu videti jako daleko dok lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara) – rekao je Majk Čagnon, zamenik predsednika Leidos Defence Group, za veb-stranicu Defenson.

Koncept ovog špijunskog aviona se razlikuje od klasičnog prisluškivanja neprijateljskih komunikacija na bojnom polju.

Umesto toga, omogućava vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti. Ovi avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorišćavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletnih obaveštajnih podataka.

Ideja je zameniti trenutne turbopropelere koji su korišćeni u sukobima u Avganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz put i pobunjenicima, sa naprednijom i manje ranjivom avionskom tehnologijom, piše portal Robreport, prenosi Radiosarajevo.

Nije poznato zbog čega avion trenutno leti, ali ranije su izviđački letovi bili vezani za potrebe misije EUFOR Altea.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here