U Zavičaju obrani vinogradi

0

Za goste: Grožđe deljeno uz pesmu

 

Ova manifestacija se organizuje po ugledu na slične koje se održavaju širom Srbije povodom početka berbe grožđa, a od kojih je jedna od najpoznatijih ona u Župskom Aleksandrovcu.

 

Pohvale za organizaciju

Osim zabave, organizator je mislio i na ljubitelje dobre hrane za koje su pripremili mnogo domaćih specijaliteta i pića tako da niko od prisutnih nije imao za čim da žali. Reči pohvale za dobru organizaciju stigle su kako od naših građana, tako i od nemačkih gostiju.

Domaćin se obavezao da će nastojati da i narednih godina organizuje ovu manifestaciju i da će već dogodine kada obeležavaju mali jubilej pokušati da je omasove i da 15. berba grožđa bude sa većim sadržajem.

Dok su gosti pristizali iz šire i bliže okoline Bergiš Gladbaha (Bon, Ahen, Vupertal, Keln, Diseldorf, Leverkuzen, Hitdorf i drugih manjih mesta), Zoran i Ludi ritam bend pobrinuli su se da naprave dobar štimung u sali. Pevajući stare i nove hitove pripremali su prisutne goste za ono što je sledilo.

 

Kako i priliči, manifestacija je počela pozdravnim govorom predsednice udruženja Dušanke Jakub. Ona se zahvalila predstavnicima klubova sa kojima imaju dobre odnose što su se odazvali pozivu, a posebno folklornim ansamblima Ambasadora i "Karađorđa", kao i predstavnicima nemačkih lokalnih vlasti i Karitasa. Zahvalila se i svim gostima što su došli u velikom broju da uveličaju i ulepšaju veče posvećeno početku berbe grožđa.

 

Posle pozdravnog govora devojke obučene u narodne nošnje podelile su prisutnima grožđe uz pratnju orkestra i Zorana koji je pevao dve simbolične pesme posvećene ovom događaju – "Kopa cura vinograd" i "Obraše se vinogradi".

 

Posle ovog usledio je nastup folklornih sekcija. Ambasador iz Kelna nastupio je sa dve uzrasne grupe. Mali folklor se predstavio Igrama iz Šumadije, a veliki folklor Vranjskim poljem. Folklorni ansambl "Karađorđe" iz Leverkuzena predstavio se igrama iz okoline Bujanovca.

 

Poslednj deo ove zabave bio je rezervisan za one koji su bili željni dobre zabave i dobrog provoda. Narodno veselje trajalo je do kasnih sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here