EPA

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Japan sa 17:10 (4:3, 4:4, 5:1, 4:2) na startu Svetskog prvenstva. Izabranici Uroša Stevanovića su napravili prvi korak ka četvrtfinalu i Olimpijskim igrama, a zatim misli usmerili ka duelu sa selekcijom Crne Gore, koji je na programu 7. februara, sa početkom u 15 časova i 30 minuta.

Golove za Srbiju postigli su: Nikola Jakšić četiri, Dušan Mandić i Strahinja Rašović po tri, Sava Ranđelović i Nemanja Ubović po dva, Nikola Lukić, Viktor Rašović i Đorđe Lazić po jedan. Radoslav Filipović je imao devet odbrana. Najefikasniji u sastavu Japana, bili su Keigo Okava, Micura Takata i Kioem Data sa po dva gola.

Japanci su ušli hrabro i bez kompromisa u duel. Nametnuli su igru sa mnogo plivanja. Vodili su sa 2:0 i 3:1, a Srbija je stigla do 3:3. Strelci za Japan bili su Date, Araki i Takata. Dva gola za Srbiju postigao je Nemanja Ubović, a jedan, Dušan Mandić. Prednost Srbiji na kraju prve deonice, doneo je Nikola Lukić – 4:3.

Srbija je sjajno otvorila drugu deonicu. Nikola Jakšić je pogodio 5:3, zatim i za 6:3. Japan se nije predavao, stigao je do 5:6 u režiji Okave i Takate. Dušan Mandić je bio precizan za 7:5, golman Fililipović je skinuo dva zicera, a Jakšić ponovo poslao projektil u mrežu Japanaca – 8:5. Inue i Okava su prilično lako smanjili na 7:8.

Inaba je na početku treće četvrtine doneo egal – 8:8. Odmah je odgvorio Sava Ranđelović – 9:8. Nedugo zatim, Nikola Jakšić posle sjajne solo partiture pogodio za 10:8. Odbrana Srbije je bila dobra, a Sava Ranđelović je pogodio za 11:8. Usledila je kontra Srbije, a Strahinja Rašović je doneo Srbiji prednost od četiri gola – 12:8. Posle devete odbrane Filipovića, Mandić je u završnici ovog perioda igre pogodio za 13:8.

U tom momentu, bilo je jasno da je pitanje pobednika rešeno, iako je selekcija Japana, poznata kao selekcija koja se nikada na predaje. Japanci se nisu predavali ni ovoga puta, ali je Srbija kontrolisala dešavanja u bazenu, stigla do je ubedljive pobede protiv neugodnog rivala.

U narednom kolu, koje je na programu 7. februara, snage će odmeriti SAD i Japan, odnosno Srbija i Crna Gora. Okršaj Srbije i Crne Gore počinje u 15 časova i 30 minuta.

Prvoplasirana selekcija će izboriti direktan plasman u četvrtfinale, a samim tim i mesto na Olimpijskim igrama. Selekcije koje budu na kotama dva i tri, nokaut fazu počinju utakmicama osmine finala.

Vizu za Olimpijske igre do sada su obezbedile selekcije Francuske, Španije, Mađarske, Grčke, SAD, Australije i Južne Afrike, a na Svetskom prvenstvu se dele četiri vize. Glavni favoriti su Italija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here