Pixabay
Ilustracija

Tužba koju su taksi udruženja u Australiji podnela protiv kompanije Uber ipak neće završiti na Vrhovnom sudu Viktorije.

Međunarodni gigant za privatne usluge prevoza pristao je da plati kompenzaciju taksistima i vozačima automobila za iznajmljivanje (hired car), kao i njihovim udruženjima, za gubitak prihoda i vrednosti dozvola od vremena kada se Uber pojavio na australijskom tržištu.

Kako je saopštila sudija Liza Nikols, tužba Vrhovnom sudu Viktorije je povučena, nakon što su pravni zastupnici Ubera obavestili sud da će kompanija platiti 271,8 miliona dolara naime vansudskog poravnanja.

To je peta najveća nagodba u istoriji austarliskjog sudstva i jedna od najuspešnijih grupnih tužbi protiv Ubera, rekli su advokati koji stoje iza slučaja.

Direktor advokatske kancelarije „Moris Blekburn“ Majkl Doneli rekao je da je nagodbi prethodila petogodišnja pravna bitka u kojoj se Uber „neprestano borio svim silama“.

– Nakon godina odbijanja da učine pravu stvar za one za koje tvrdimo da su oštećeni, advokati Ubera su nam na stepenicama ka sudnici dali znak da su spremni za nagodbu sa hiljadama Australijanaca koji su se udružili kako bi naplatili gubitke od ovog globalnog giganta – rekao je Doneli.

Dodao je i to da je “ovaj slučaj uspeo tamo gde su mnogi drugi propali“.

– U Viktoriji, Kvinslendu i Zapadnoj Australiji, slučajevi su pokrenuti protiv državnih vlada i svi su propali. Ono što su članovi naše grupe tražili nije bio još jedan skup izgovora, već konkretan ishod i danas smo ga dobili – dodao je advokat iz „Moris Blekburna“.

Doneli je rekao da će nagodba „otkloniti svaku sumnju“ da je Uber smatran odgovornim.

U izjavi dostavljenoj ABC-u, iz Ubera su saopštili da u vreme kada je ta kompanija počela da radi, propisi za regulisanje usluga prevoza koje oni nude „nisu postojali nigde u svetu, a kamoli u Australiji“

„Danas je drugačije, a Uber je sada regulisan u svakoj državi i teritoriji širom Australije i vlade nas prepoznaju kao važan deo nacionalnog transportnog pogona“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i to da je „od 2018. godine Uber dao značajan doprinos raznim programima kompenzacije za taksiste i taksi udruženja na državnom nivou“, te da se sa današnjim predloženim rešenjem, „ova pitanja definitivno ostavljaju u prošlosti“.

Više od 8.000 vlasnika taksija i automobila za iznajmljivanje deo je grupne tužbe protiv Ubera, podnete 2019. U tužbi se navodi da su Uber Australija i njegove matične kompanije „svesno poslovale nezakonito“ i da su stoga imali nepravednu prednost u odnosu na vozače taksija i vozila za iznajmljivanje, koji su se u svom poslovanju pridržavali zakona.

– Naša ključna tvrdnja je da je u pokretanju Uber Iks platforme, Uber koristio nelicencirane automobile i neakreditovane vozače. Uber je rekao da je to inovacija, a mi smo rekli da je to nezakonito i da predstavlja zaveru korišćenjem zlonamernih sredstava – rekao je advokat Doneli.

Uber Iks je naziv privatne auto usluge koju nudi kompanija Uber, a koja takođe nudi usluge prevoza.

U tužbi se takođe navodi da je Uber doveo u zabludu regulatore, geoblokirao vlasti i koristio elektronsku opciju za gašenje „kill switch“, kojom je prekinud pristup Uber serverima, kako bi se sprečilo sprovođenje zakona tokom policijskih racija.

Uberovi fajlovi iz procurelih dokumenata objavljenih 2022. godine, otkrivaju da je kompanija koristila slične strategije da se uspostavi u skoro 30 zemalja širom sveta.

”Došli su kao pirati“

Glavni tužitelj Nik Andrijanakis, bivši taksista, kaže da je nagodba sa Uberom „pobeda za mala preduzeća, taksiste i njihova udruženja“.

– Izgubio sam strast za poslom, izgubio sam i taksi tablu od pola miliona dolara i ostao sam bez prihoda koji je hranio moju porodicu. A, moja porodica se oduvek bavila taksiranjem, moj otac je bio taksista, sin takođe u vreme dok je studirao – rekao je Andrijanakis, dodajući da je ukupno izgubio više od milion dolara jer je bio primoran da napusti taksi kada je Uber ušao na australijsko .

– Došli su na naše obale ilegalno, poput pirata, prekršili su svaki zakon i svaki propis – tvrdi bivši taksista.

Advokati se “omastili”

Direktor advokatske kancelarije „Moris Blekburn“ Majkl Doneli potvrdio je da će i honorar za firmu koju vodi biti između 30 miliona i 35 miliona dolara. Kako je istakao, ostatak prihoda od nagodbe, od bezmalo 240 miliona dolara, biće podeljen između svih koji su učestvovali u tužbi. Međutim, novac neće biti podeljen podjednako, jer su neki članovi pretrpeli veće finansijske gubitke od drugih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here