Youtube/ Первый Севастопольский
Slaviša Karabašević

Slaviša Karabašević (50), koji je pre godinu dana uhapšen u Sevastopolju na Krimu po poternici koju je Srbija raspisala za njim zbog ubistva, uskoro bi trebalo da bude izručen našoj zemlji.

Karabašević je u Srbiji osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva u okolini Požarevca 2002. godine i trenutno se nalazai u ekstradicionom pritvoru u Moskvi.

– U julu je rusko pravosuđe donelo odluku da bude ekstradiran Srbiji, pošto im je dostavljena sva dokumentacija koja je potvrdila da je osuđen u našoj državi – rečeno je za beogradske medije.

Karabašević je 2003. bio oslobođen krivice, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. Pošto je oslobođen i drugi put, u junu 2005. je pušten iz pritvora i od tada je u bekstvu, pa je poslednje suđenje, posle kog je proglašen krivim, održano u njegovom odsustvu.

– Zbog toga će, posle izručenja Srbiji, imati pravo da traži ponavljanje postupka – kaže za medije izvor iz pravosuđa.

Životna priča Karabaševića je neverovatna , jer je Slaviša tokom skrivanja od srpskog pravosuđa postao cenjeni kuvar i ugostitelj na Krimu, ali i javna ličnost. Karabašević je iz Srbije pobegao 2005. godine, čim je pušten iz pritvora, i u bekstvu je bio punih 14 godina. Interesantno je da on uopšte nije vodio život begunca, već život kulinarske zvezde! Na Krimu se proslavio kao vlasnik popularnog restorana u centru Sevastopolja “Le Slaviš”. Mediji su pisali o njemu hvaleći njegovu kuhinju. Navodno je u njegovom restoranu često sedeo i bivši gubernator Sevastopolja, ali i mnoge druge viđene ličnosti.

– Niko nije znao da je on, zapravo, u Srbiji osuđen zbog ubistva i prevare. Njegovi prijatelji s Krima pokušali su da ga odbrane, a pisali su i peticije da se pusti iz pritvora. Tvrdili su da im je pričao da je u domovini progonjen jer je učestvovao u ratu – otkrili su mediji posle hapšenja 5. avgusta 2019. godine kad je filmska priča Srbina dobila neočekivan obrt.

Tokom skrivanja na Krimu begunac iz Srbije je davao intervjue i fotografisao se za lokalne novine, a između ostalog je rekao i da je kuvarsku karijeru počeo sa 17 godina u Nemačkoj, gde je prao sudove i pomalo kuvao u jednom restoranu. Onda ga je, kako je rekao, primetio čuveni kuvar Viticigman i oduševio se njegovim kačamakom sa čvarcima, maslinovim uljem i parmezanom.

Pet hitaca u glavu i telo

Karabaševića je Viši sud u Požarevcu osudio na devet godina zatvora zato što je u julu 2002. ubio Elvisa Žeželja (30).

– Optuženi je Žeželja usmrtio ispalivši mu u glavu i telo pet hitaca iz pištolja u ataru sela Melnica. Potom je nazvao Elvisovog prijatelja M. K, koji živi u Nemačkoj, i rekao mu da je ovaj uhapšen, pa treba da mu pošalje 7.000 evra za advokata. Pošto je dobio taj novac i potrošio ga, osuđen je i za prevaru – pisali su svojevremeno mediji u Srbiji.

Sugrađani dali podršku

Slavišin sin Čarli i žena Ljubov uvereni su da on nije kriv.

– Otac je dao svoj auto poznaniku, koji je odvezao tog čoveka i ubio ga. Ali, pošto su kola bila njegova, odmah su rekli da ga je Slaviša ubio – kaže Čarli, dok Ljubov dodaje da je posle Slavišinog hapšenja preuzela ulogu šefa kuhinje i spasla restoran.

– Gosti nisu ni bili svesni da Slaviša nije tu, pa su ostavljali poruke “Slaviša je najbolji!”, “Svako njegovo jelo je remek-delo!”, “Najbolji kuvar na Krimu!” – ispričala je ona.

Slaviša je dobio i značajnu podršku sugrađana koji su zahtevali da mu se pruži medicinska pomoć u zatvoru, pa čak i da bude oslobođen. Tako je Viktor Kiseljov, predsednik Sevastopoljske alternative, objavio da ta organizacija zahteva da se Slaviši dodeli politički azil.

– Hajde da pomognemo našem zajedničkom prijatelju, vremena još ima. I da mu se pošalje lekar, jer ga bole leđa. Čudno je da na našem poluostrvu, posebno u slobodarskom Sevastopolju, tek tako predaju našeg druga i Slovena u ruke Zapada – poručio je Kiseljov.

Na Instagramu je čak sprovedena akcija “Sloboda za Slavišu”.

– On je iskren, dobar i gostoljubiv čovek. A tek kakav je kuvar. Žalosno je što takvim ljudima lome krila. Daj nam, Bože, svima snage. Čekaćemo da nam se Slaviša vrati – poručuju iz Sevastopolja.