Odbornik Slobodarske partije Austrije (FPO) u Privrednoj komori Beča Ilija Tufegdžić ističe da je žalosno što FPO nije podržala inicijativu za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu.

– Ja kao Srbin ne mogu da podržim taj stav, jer smatram da je bitno da se konačno stane na put veličanju NDH u kojoj su Srbi, Romi i Jevreji bili ubijani. FPO ne sme ostati nema prema zločinima prošlosti, a tako ni prema onima koji svake godine veličaju ustaštvo i NDH. Pošto u Austriji nisu dozvoljene nacističke manifestacije, niti se mogu održati komemoracije Adolfu Hitleru i njegovim koljačima, ne vidim zašto FPO ne bi podržala inicijativu da se zabrani održavanje komemoracije nacističkih satelita, kojima su ruke krvave koliko i onima koji su ubili više miliona Jevreja u koncentracionim logorima – naveo je Tufegdžić.

On je podsetio da je u logorima NDH ubijeno na najmonstruozniji način više od 100.000 Srba, među kojima i puno dece, i to samo zato što su Srbi.

– Ne razumem kako rukovodstvo moje stranke ne spoznaje potrebu da se jednom zauvek zabrani veličanje ustaštva u Austriji, jedinoj zemlji, pored Hrvatske, koja se nije suočila sa svojom crnom prošlošću, gde je još moguće videti ustaške uniforme, čuti “za dom spremni” i videti zastavu ustaške NDH – ocenio je on.

Tufegdžić je naglasio da je nepodržavanje inicijative loš signal prema Austrijancima srpskog porekla, ali i svim ljudima koji ne podržavaju nacističke ideje.

– Pozvao bih FPO da ponovo razmisli o svom stavu i na sednici Odbora za unutrašnja pitanja parlamenta glasa za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu. Skrivanje iza navodne zaštite ustavnog prava na okupljanje nije na mestu. Mislim da u demokratskim društvima treba da postoji sloboda okupljanja, ali ne i onih koji propagiraju endemokratske, već zločinačke vrednosti. Zabranom ustaške komemoracije nije suprotno slobodi okupljanja, jer se radi o onemogućavanju širenja one ideologije koja je svetu donela propast i smrt – kaže odbornik u 15. bečkom okrugu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here