Ubili su mi oca, a sad traže 10.000 evra

0

Bacili oko na našu imovinu: Čedo Zdjelar

– Ukoliko ovo ne platimo, sud je već doneo rešenje da nam se proda imanje. Tačno su naveli i šta sve imamo od nepokretnosti i šta će sve zapleniti, a tom rešenju, zamislite tog bezobrazluka, ni jednom rečju nisu spomenuli zbog čega to rade. Da smo tolike pare dužni jer su nam ubili oca i mi hteli da to ne prođe nekažnjeno – priča jedan od braće, Čedo Zđelar koji poslednjih 12 godina živi u Kanzas Sitiju, a potresnim pismom je obavestio "Vesti" o svom slučaju.

– Moj otac Milan je ubijen 4. avgusta 1995. godine, dok je radio na svojoj njivi. Imao je 71. godinu i nikada nije obukao uniformu. Ubili su ga pripadnici Hrvatske vojske, i čak sam otkrio da jedan od njih živi u blizini Karlovca. Najpre su ga surovo mučili, a potom i ubili na oči kćerke i moje sestre Dragice. Hrvatska mora da plati štetu zbog toga što smo ostali bez roditelja i što njegova unučad i praunučad nema dedu – kaže ogorčeno Čedo Zđelar.

 

Pismo ambasadi SAD u Zagrebu

Čedo Zđelar je ovih dana pisao i američkoj ambasadi u Zagrebu.

– Poslao sam im svu dokumentaciju da svojim očima vide šta Hrvatska radi Srbima. Meni su ustaše 1941. godine ubile dedu i babu, kada je otac jedva preživeo. Ako sada treba da im platim što su ga ubili, jel to znači da će me uskoro tužiti i za smrt njegovih roditelja – pita se Čedo Zđelar.

Zajedno sa majkom i osmoro braće i sestara on je 2004. godine tužio Hrvatsku tražeći da svakome od njih plati po 250.000 kuna ( oko 35.000 evra).

U prilog su dostavili ne samo potresno svedočenje sestre Dragice koja je sama zakopala oca u toj njivi, a zatim se mesec dana od straha skrivala u okolnim šumama, već i obdukcioni nalaz patologa iz Zagreba u kome je potvrđeno da je Milan Zđelar najpre brutalno mučen, a onda likvidiran vatrenim oružjem.

Advokat ove porodice, zagrebački pravnik Luka Sušak kaže da je odluka o plaćanju sudskih troškova usledila posle presude Županijskog suda u Sisku iz novembra 2009. godine kada je njihov odštetni zahtev odbijen uz obrazloženje da je zastareo.

– Nisam iznenađen, jer je u Hrvatskoj poslednjih godina trend da se ovakvi zahtevi odbacuju kao zastareli. Međutim, ta odluka nije utemeljena u zakonu jer nazvali mi ovo ubistvo ratnim zločinom ili terorizmom sve je jedno. To je brutalno ubistvo nemoćnog starca od strane regularne vojne formacije Hrvatske – kaže Sušak.

Prema njegovim rečima, potpuno mimo zakona je i odluka da porodica Zđelar na ime sudskih troškova plati 76.500 kuna (oko 10.000 evra) zato što je preporuka vlade Hrvatske da se u ovakvim slučajevima ta naknada ne traži.

– Međutim, svi sudovi rade na osnovu preporuke Državnog tužilaštva i to je još jedan nonsens – dodaje ovaj advokat koji je na presudu već podneo žalbu Vrhovnom sudu Hrvatske, ali nije optimista u ishod.

– Do pre nekoliko godina Vrhovni sud je uglavnom bio na strani porodica žrtava, ali sada je drugačija praksa. U svakom slučaju mi posle njihove odluke imamo mogućnost da se žalimo Ustavnom sudu i na kraju evropskom Sudu pravde u Strazburu.  Problem je jedino što se na odluke ove dve institucije dugo čega. Ja ću do tada uveliko biti u penziji, a daj bože da svi Zđelari ostanu u životu. Na žalost, njihova majka je u međuvremenu preminula – naglašava Sušak.

Čedo Zđelar kaže da ni po koju cenu neće odustati od toga da njegov otac miran počiva, a njegovi naslednici dođu do pravde.

– Neću se smiriti dok se odgovorni ne kazne, a Hrvatska plati. Sedam godina sam se borio sa državom da mi dozvole da oca iz njive sahranim u pravu grobnicu, na pravo groblje i uspeo sam. Ići ću do kraja i neko će morati da odgovara – kaže na kraju Čedo Zđelar.
 

Šta više hoće od nas?

U telefonskom razgovoru za "Vesti" Čedo Zđelar napominje i da postoji realna opasnost da ova porodica u Hrvatskoj ostane bez ičega.
– Od sve braće i sestara jedino ja živim u inostranstvu, a oni su od Hrvatske do Bosne i Srbije i bore se za goli opstanak. Uostalom, zar je moguće da im nije bilo dovoljno to što su nam tokom Drugog svetskog rata poubijali pola kuće, što su nam u ovom ratu ubili oca, pa isterali iz kuće. Sve im je to izgleda malo dok nam ne otmu i imovinu – pita se Čedo Zđelar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here