EPA-EFE
Ubijeni iranski naučnik Mohsen Fahrizad

Moskva najoštrije osuđuje ubistvo iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea, provokativna priroda ovog koraka očigledno je usmerena na destabilizaciju situacije u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Najoštrije osuđujemo ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadea u Iranu 27. novembra. Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog provokativne prirode ovog terorističkog čina, koji je očigledno usmeren na destabilizaciju situacije i pogoršanje potencijala za sukob u regionu“, navodi se u saopštenju.

Krivci moraju odgovarati

U saopštenju Ministarstva ističe se da odgovorni za ubistvo iranskog fizičara moraju odgovarati.

„Ko god je stajao iza ubistva i pokušao da ga iskoristi u svoje političke interese, trebalo bi da odgovara“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusija zbog toga poziva sve strane da se uzdrže od koraka koji bi mogli dovesti do eskalacije napetosti na Bliskom istoku.

„Nepromenljivi prioritet Rusije su stabilnost i bezbednost u regionu Bliskog istoka i zoni Persijskog zaliva. Naši napori i inicijative u okviru Ujedinjenih nacija, na drugim međunarodnim platformama i u bilateralnim odnosima sa državama regiona, usmereni su na njegovu realizaciju. Pozivamo sve strane da se uzdrže od koraka koji bi mogli dovesti do eskalacije napetosti“, zaključuje se u saopštenju.

Ubistvo naučnika

Nuklearni fizičar Mohsen Fahrizade ubijen je u provinciji Teheran 27. novembra. Fahrizade je bio teško ranjen i preminuo je u bolnici. Ministarstvo odbrane Irana potvrdilo je da je ubijeni naučnik bio šef organizacije za istraživanje i inovacije u tom Ministarstvu.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ranije je ukazao na dokaze o umešanosti Izraela u ubistvo fizičara i pozvao međunarodnu zajednicu da prekine politiku dvostrukih standarda i osudi čin „državnog terorizma“. Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da atentat na fizičara neće ostati bez odgovora.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je na zahtev Sputnjika saopštila da ne komentariše izjave iranskih vlasti o umešanosti jevrejske države u ubistvo Fahrizadea.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here