Ubistvo iz milosrđa (4): Ubio ga hleb

0

Ubistvo iz milosrđa (4): Ubio ga hleb
 

On je smatrao da se pitanje eutanazije mora rešavati u paketu koji čine dozvola abortusa, samoubistva, smrtne kazne, i naravno nje same, jer im je zajednički rezultat ubistvo. Upoređuje eutanaziju sa lapotom, činom kojim su do 19. veka potomci usmrćivali ostarele i neproduktivne članove porodice.

 

Ubistvo iz milosrđa:

1. Mušterije smrti

2. Smrt po porudžbini

3. Manekeni lapota

Lapot je osoben za zajednice sa primitivnim oblikom privređivanja, koje su izložene ćudima rodnih ili nerodnih godina, dobre ili loše ispaše, obilnog ili mršavog ulova; u kojima se uvek postavlja pitanje suvišnih usta. Iščezavanje lapota nastalo je pod pritiskom jačanja državne vlasti i uvođenja zakona. Ipak, lapot postoji i danas u novoj socijalnoj formi, ako se ima u vidu praksa država u tranziciji – ne ubijam te ja već tvoja bedna penzija, ali i besparica u državnoj zdravstvenoj kasi.

Lapot nije bila specifičnost samo balkanskih naroda već su i Prusi ubijali stare i iznemogle roditelje, navodno, po izričitoj njihovoj želji. U Švedskoj po crkvama su bile izložene "porodične budže", kojima su na svečan način ubijani teški i neizlečivi bolesnici, onemoćali starci. Kod američkih Indijanaca postojao je običaj da se stari i iznemogli ostave u šumi, gde bi skapali od gladi i žeđi, ili bi ih rastrgle zveri.

Odluku o tome kome je kucnuo čas za lapot (do 19. veka to je bilo kad se napuni 60 godina), donose starešine porodičnih zadruga. Izvršenje se prepušta potomcima. Dobošar zatim oglasi lapot, a "kandidat" pristupa praznično odeven. Na glavu mu se stavi pogača ili kukuruzni hleb i izgovori se: "Ne ubijamo te mi nego ovaj hleb." Pa se raspali tojagom. Većina onih nad kojima je bilo određeno da se izvrši lapot, prihvatala je taj čin spokojno.

 

Sutra – Ubistvo iz milosrđa(5): Lekari na sudu zbog skupog recepta

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here