EPA-EFE
Australijska policija (Foto: Ilustracija)

Elitna jedinica Nacionalne policije Indonezije uhapsila je petoricu ekstremista, među kojima i Para Vidžajanta, vođu grupe Džemat Islamija u akciji koja je izvedena na nekoliko lokacija na Zapadnoj Javi proteklog vikenda.

Džemat Islamija je jedna od najopasnijih i najbrutalnijih islamističkih organizacija i odgovorna je za najveći teroristički napad na Indoneziji kada je 2002. godine na Baliju ubijeno u diskoteci 202 turista mahom sa Zapada, a među kojima je bilo i 88 australijskih državljana. Oni su i godinu kasnije napali hotel Meriot u prestonici Džakarti, kao i ambasadu Australije 2005. godine.

Vođa grupe je bio Abu Bakar Basjir, koji je osuđen i u zatvoru i od njegovog hapšenja kao da se organizacija malo pritajila, tim pre što je izgubila i dvojicu dobro obučenih bombaša Nurdina Mohamada Topa i Al Azharija. Ipak, naslednik je brzo nađen i 2007. godine je Detašman 88 (elitna jedinica policije) uhapsila je izvesnog Zarkaziha, alijas Mbaha, koji je nasledio Basjir kao vođa organizacije.

– U subotu smo uhapsili Para Vidžajanta. On se pridružio organizaciji 2000. godine i bio zadužen za obaveštajne operacije Džemat Ilamije – izjavio je indonežanski policijski general Dedi Prasetjo.

Para se u policijskim istragama pojavljuje pod različitim imenima, a uhapšen je zajedno sa svojom suprugom i vozačem u hotelu Džatisampurna u Bekasiju. Policijski general je saopštio da je Para između 2013. i 2018. poslao šest različitih grupa boraca u Siriju, kako bi se priključili Islamskoj državi.

– Većina njih se vratila u Indoneziju i neki su uhapšeni – dodao je general Dedi.

Još jedan osumnjičeni, identifikovan samo kao “A”, uhapšen je u Kebalenu, dan kasnije. Veruje se da je on bio jedan od najvažnijih pomoćnika Pare i da je vodio krilo organizacije na Istočnoj Javi.

Obuka na Filipinima

General Dedi je potvrdio da je Para bio obučavan od islamista na jugu Filipina i da je posebno specijalizovao spravljanje bombi, ali i obaveštajni rad. Aktivno je učestvovao u nekoliko terorističkih napada, počev od napada na Božić 2000. godine u Džalarti, te postavljanju eksplozija u diskoteci na Baliju dve godine kasnije, kao i podmetanje eksploziva kraj australijske ambasade 2003. godine.

Studentska veza

Para je diplomirao građevinu na državnom Univerzitetu Centralne Jave. Zanimljivo je da je Imam Samudra, koji je pogubljen zbog bombaškog napada na Baliju 2002. takođe studirao građevinu na državnom Diponegoro Univerzitetu u Centralnoj Javi. Moguće je da su se njjih
dvojica povezali već tada u islamističkim krugovima. Para je napredovao brzo u hijerarhiji terorističke organizacije Džemat Islamije, postavši prvo komandant grupe u Južnom distriktu Džakarte 2008. godine.

– Ta organizacija je stalno dobijala ne samo nove članove, već i ogroman novac i samo su čekali pravi trenutak da sprovedu svoje planove, a suština je pokušaj uspostavljanja kalifata u Indoneziji. To je razlog zbog kojeg smo formirali jedinicu Detašman 88 koja je ovlašćena i da izvodi preventive udare – dodao je policijski general.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here