pixabay.com

U zajedničkoj akciji Poreske policije i Odeljenja Uprave kiminalističke policije za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, uhapšene su tri osobe protiv kojih je podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo poreske utaje, oštetivši budžet Republike Srbije za iznos od više od 128 miliona dinara, kao i krivično delo pranja novca, saopšteno je danas iz Poreske uprave.

Kako se navodi, vlasnik i odgovorno lice privrednog društva je u periodu od 16. avgusta 2018. do 25. februara 2022. godine sa svog poslovnog računa, na osnovu lažnih faktura o navodno pruženim građevinskim uslugama, uplatio više od 408 miliona dinara na račune dva privredna subjekta.

Tako uplaćen novac dalje je, na osnovu lažnih faktura, prenošen na račune više desetina paušalnih radnji i fizičkih lica, kao i na račun vlasnika privrednog subjekta iz Kosovske Mitrovice.

On je, uz zadržavanje određene provizije, vratio deo novca u iznosu od više od 374 miliona dinara, na koje nije obračunat i plaćen porez na prihod od kapitala u iznosu od više od 66 miliona dinara.

Na taj način, koristeći lažne fakture o navodno primljenim građevinskim uslugama, u poslovnim knjigama su neosnovano uvećavani troškovi i izbegnut obračun i plaćanje poreza na dobit u iznosu od više od 62 miliona dinara, kaže se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here