Uhapšeni “terorista” podmetnut Beogradu?

0

Medija Centar Beograd
Samo naivan čovek može da poveruje: Zlatibor Đorđević
 

Policija Kosova Gavrića, koji ima 46 godina, uhapsila je u četvrtak uveče u blizini ambasade SAD u Prištini, u naselju Dragodan. U njegovom automobilu reno klio beogradskih registarskih tablica pronađeno je 13 kilograma eksploziva i detaljne mape Prištine, obelodanio je kosovski ministar policije Skender Hiseni.

Ni(je) iz Raške

Prva informacija je bila da je Slobodan Gavrić iz Raške. Međutim, načelnik policije u tom gradu tvrdi da ništa ne zna o njemu i da ga niko od policajaca nikada nije sreo, niti ga bilo ko poznaje. Veruje da nikada nije ni prošao tom teritorijom. U javnosti se pojavila informacija da je supruga Slobodana Gavrića zaposlena je u MUP-u Srbije i da sa decom žive na Novom Beogradu.

Na dan hapšenja Gavrić, inače zaposlen u Upravi veterine Ministarstva poljoprivrede u Beogradu kao veterinarski inspektor, na Kosovo je ušao preko Rudnice, a zatim krenuo ka Prištini. Kao navodne mete njegovog navodno spremanog napada prištinski mediji naglašavaju katoličku crkvu u centru tog grada i hotel Grand. Beogradski mediji pak navode da je Gavrićevo hapšenje namestio narko-diler iz Novog Pazara, zbog čega postoji sumnja da je ceo slučaj nameštaljka.

O hapšenju Gavrića je govorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji kaže da postoje određene sumnje o tome za čije je potrebe je to urađeno, ali da policija radi svoj posao i da treba sačekati rezultate istrage:

– Naša policija radi svoj posao… Imamo određene sumnje, ko je, šta, kako i za čije potrebe to uradio. O svakom ozbiljnom rezultatu istrage ćemo vas obavestiti – rekao je Vučić.
Srbi sa severa Kosova su veoma skeptični prema čitavom slučaju. Oni sa kojima su novinari "Vesti" razgovarali kažu da ne poznaju Slobodana Gavrića, pa čak ni oni koji se bave veterinom ili bezbednošću nisu čuli za tog "veterinara" iz Beograda.

Soba u hotelu Grand

Gavrić je već neko vreme boravio u Prištini, tvrdi jedan od izvora iz kosovske policije. On je 24. decembra u prištinskom hotelu Grand iznajmio sobu, a zatim je odatle otišao put centralne Srbije:
– Kada se smestio, Gavrić je otišao do Srbije gde je auto napunio eksplozivom i kroz sever ušao na Kosovo. Policija ga je pratila na putu od Mitrovice do Prištine. U pitanju je jedan od najvećih uspeha Kosovske policije od njenog formiranja – navodi izvor iz Prištine.

Predsednik Udruženja Stara Srbija Zlatibor Đorđević smatra da "sve što dolazi iz Prištine treba primiti sa ogromnnom rezervom jer se možda radi i o nameštaljki čiji je cilj bio da se iskompromituju Srbi i Srbija".

– Ne mogu da verujem da neko, tek tako, solo i kolima punim eksploziva krene u Prištinu sa BG-tablicama da vrši terorističke akcije i da podmeće eksploziv. Samo lud čovek mogao bi da se odluči na ovakvu akciju, mislim da je sve providno – kaže Đorđević. On smatra da bi "srpska policija trebalo da bude vrlo oprezna u komunikaciji sa KPS-om i Euleksom".

– Prvi su na sve spremni, drugi korumpirani, jedni i drugi mrze Srbe i Srbiju, čujemo da su u sve umešani i Novopazarci, postoji velika verovatnoća da je sve bila sinhronizovana igra Prištine – ističe Đorđević.

Goran Lazović, predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a, kaže da "na osnovu dosadašnjih iskustava ne treba nikako verovati istražnim organima u Prištini, valja sačekati rezultate njihove istrage, ali ih u Beogradu sa rezervom treba prihvatiti i proveriti".

– U celu akciju, kako smo čuli, uključeni su i narko-dileri iz Novog Pazara, moguće je i da je Gavrić njihov plaćenik ili možda i član njihovog ganga koji je, pošto nosi srpsko ime i prezime, određen da sve ovo izvede i baci ljagu na Srbiju. Bezbednosne strukture Srbije sve treba do tančina da ispitaju i dobro otvore oči, ko zna šta će nam još podmetnuti. Ako je Gavrić zaista sve to spremao ne treba mu više ikada dozvoliti da izađe iz zatvora – kaže Srbin sa severa Kosova upućen u bezbednosne tokove, a koji je želeo da ostane anoniman.

Hteo da proda Albancima

Predsednik Osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi izjavio je da je Gavrić rekao da je eksploziv želeo da proda, a ne da ga upotrebi za teroristički napad. Pojedini prištinski mediji navode da je nameravao da eksploziv proda u Albaniji.
Inače, pošto policijski pas nije našao eksploziv, upotrebljen je elektronski skener Ambasade SAD u Prištini. Eksploziv je tako nađen i zaključeno je da je to jak vojni plastični eksploziv RDX, ukupne težine 12,2 kilograma.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here