Uhapšeni zbog krađe 10.000 tona pšenice iz Robnih rezervi

0

Reuters/E.K.
Skladištili pšenicu u nepostojećim silosima i uzimali pare od države
 

Kako je saopšteno, uhapšeni su J. F. (1967) iz Velikog Gradišta, Z. D. (1970), bivša načelnica Odeljenja za urbanizam, komunalno stambene i imovinsko pravne poslove opštinske uprave opštine Veliko Gradište, V. S. (1956) iz Beograda, viši kontrolor kontrolne kuće "Jugoinspekt" AD Beograd, i M. P. (1955) iz Beograda, službeno lice u Odeljenju za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve.

"Sumnja se da je J. F. kao odgovorno lice u preduzeću 'Mili mlin', koje je ovlašćeni skladištar merkantilne pšenice, vlasništvo Republičkih robnih rezervi, u periodu od 2008. do 2013. godine, prisvojila 10.000 tona merkantilne pšenice koja je po ugovorima njenom preduzeću poverena na čuvanje i skladištenje", piše u saopštenju.

Dodaje se da je time osumnjičena svom preduzeću pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 245 miliona dinara, a Republičku direkciju za robne rezerve oštetila za navedeni iznos.

"Tokom istog perioda, J. F. je naplaćivala usluge skladištenja merkantile pšenice za nepostojeće smeštajne kapacitete i količine koje nisu bile na stanju, čime je svom preduzeću pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 25 miliona dinara, a Republičku direkciju za robne rezerve oštetila za navedeni iznos", saopštio je MUP Srbije.

Kako je navedeno, osumnjičeni Z. D. i V. S. sačinili su dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, čime su pomogli J. F. da od Republičke direkcije za robne rezerve dobije na skladištenje i čuvanje merkantilnu pšenicu, koja je vlasništvo te Direkcije, u znatno većim količinama od realnih kapaciteta silosa.

"Na taj način su joj omogućili da nastavi sa uslugama skladištenja i prisvoji merkantilnu pšenicu, vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve, u količini od 10.000 tona", piše u saopštenju.

Dodaje se da M. P. kao službeno lice Odeljenja za prehrambene proizvode Republičke direkcije za robne rezerve, i pored utvrđenog manjka prilikom vršenja kontrole u oktobru 2011. godine, nije pokrenuo mehanizam za raskid ugovora s privrednim društvom "Mili mlin" DOO iz Velikog Gradišta, čime bi to preduzeće izgubilo status Skladištara.

"Osumnjičeni M. P. je nastavio sa overavanjem faktura preduzeća 'Mili mlin' D.O.O. za plaćanje usluga skladištenja. Na taj način osumnjičeni su preduzeću 'Mili mlin' pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 270 miliona dinara, za koliko su oštetili Republičku direkciju za robne rezerve", saopštio je MUP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here