Ujedinjenje, pa u Rusiju

0

Narodne republike, Donjecka i Luganska, formirane još u aprilu od strane pristalica federalizacije, proglasili su sebe suverenim državama na osnovu rezultata referenduma o statusu regiona, koji je održan u nedelju i na kojima je ubedljiva većina građana glasala za nezavisnost od Ukrajine. Lideri dveju republika juče su započeli razgovor o ujedinjenju.

SLAVLJE U LUGANSKU: Borac i narod
 

-Izabrali smo sopstveni put nezavisnosti od samovolje i krvavog diktata kijevske hunte, fašizma i nacionalizma, put slobode, put vladavine zakona, rekao je narodni gubernator Valerij Bolotov odmah pošto je Luganska Narodna Republika (LNR) proglasila nezavisnost od Ukrajine.
Kopredsednik vlade Donjecke narodne republike (DNR), Denis Pušilin, najavio je da će se vlasti DNR obratiti Ujedinjenim nacijama i međunarodnoj zajednici, s molbom o priznanju republike. Međutim, on ne očekuje pozitivan odgovor jer je, kako kaže, jasan negativan stav Zapada prema referendumu. Takođe, Pušilin je prekjuče apelovao i na Rusiju.
-Molimo Rusku Federaciju da razmotri naš prijem u sastav države. Istorija Rusije je naša istorija, rekao je on.
Međutim, drugi kopredsednik vlade DNR, Miroslav Rudenko, izjavio je juče da je ta republika "na referendumu potvrdila svoj suverenitet", kao i da joj "nije potrebno priznanje međunarodne zajednice koja je postala marioneta SAD". On je dodao da je preuranjeno razmatrati pitanje prisajedinjenja Rusiji.

POSLE OBRAČUNA U DONJECKU: Policija štiti pristalice Kijeva
 

-U budućnosti želeli bismo civilizovan razvod (sa Ukrajinom) ali on, zahvaljujući naporima hunte, protiče veoma necivilizovano, rekao je Rudenko.
Vlasti dveju republika sada nameravaju da se uključe u formiranje vlade i rešavanje socijalno-ekonomskih pitanja. Istovremeno, jedan od prioriteta im je i zaustavljanje vojnih sukoba na teritoriji regiona, izmena Ustava i donošenje novih zakona.
-U oblasti se faktički vodi građanski rat, rekao je Pušilin.
Po njegovim rečima, vojska mora da pređe na stranu naroda, da dobrovoljno napusti Donbas ili će u suprotnom biti proterana. Lideri republika pozvali su Kijev da obustavi napade i povuče svoje trupe iz regiona, najavljujući istovremeno da će Donjeck i Lugansk forimirati dobrovoljne narodne policije i vojske.
Međutim, predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov uzvratio je na ovo da će antiteroristička operacija biti nastavljena. Po njegovim rečima, situacija se juče stabilizovala na severu regiona Luganska, u zapadnom Donbasu i na jugu regiona Donjeck.

Donjecka Narodna Republika zabranila je ulazak na svoju teritoriju predsedniku SAD Baraku Obami, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, visokom komesaru EU Ketrin Ešton i britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, objavio je na svom Tviteru stalni ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here