Svetsko prvenstvo 2030. biće stogodišnjica najznačajnijeg fudbalskog takmičenja.

Po logici stvari, Urugvaj kao prvi domaćin 1930. želi da vek mundijala bude obeležen na njegovoj zemlji, ali bi u kandidaturu pošao s još nekim južnoameričkim državama, pre svih s Argentinom. Sva je prilika da će ozbiljnog takmaca imati u Velikoj Britaniji i Irskoj, koje ujedinjuju snage i pojačavaju napore.

Šlagvort im je dao i predsednik UEFA Slovenac Aleksandar Čeferin, koji je onomad u Bukureštu, na žrebu za Evropsko prvenstvo dogodine, izjavio da je, budući da će posle Rusije 2018. domaćini biti Katar 2022, a SAD, Kanada i Meksiko 2026 (prvi put tri zemlje organizatori, a broj učesnika s 32 biće povećan na 48), vreme da se mundijal 2030. vrati u Evropu i to u Englesku, koja je jedini put bila domaćin 1966, a i šampion sveta.

– Studija izvodljivosti je pozitivna. Osećamo da treba snažno da krenemo napred – rekao je za “Tajms” Noel Muni, generalni direktor Fudbalske asocijacije Irske.

Fudbalska asocijacija Engleske je plan i predstavila u Bukureštu. Igralo bi se, naravno, i u Kardifu i u Glazgovu i u Dablinu, a finale bi bilo, a gde drugo, na Vembliju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here