Ukinuti Srpsku, veličati Arabiju

0

Nakon što smo objavili istraživanje o brojnim malverzacijama i nezakonitom poslovanju privatnog Univerziteta SSST u vlasništvu porodice Ganić, našu redakciju kontaktiralo je nekoliko studenata SSST-a koji su nam otkrili zanimljive detalje o ponašanju pojedinih profesora.
Studenti ovog Univerziteta (imena poznata redakciji) tvrde kako pojedini profesori sa Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka SSST-a, kao i dekanesa Ekonomskog fakulteta SSST-a Adisa Omerbegović-Arapović, svoja predavanja nerijetko koriste za držanje političkih govora studentima. "Političke priče su se direktno i indirektno vezale za ukidanje Republike Srpske na predavanjima Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka. Pojedini profesori na ekonomiji, ali više na političkim naukama su govorili da ekonomija ne može biti održiva ukoliko postoji ‘država u državi’, a primjer toga – prema njihovim riječima – je Republika Srpska. Govorili su da je potrebno ukinuti Republiku Srpsku i samim tim bi ekonomska pozicija BiH bila mnogo bolja", navodi jedan od studenata.
Studenti tvrde da su profesori na predmetu "Uvod u međunarodne odnose" rat u BiH poredili sa ratom u Siriji, i pri tome posebno veličali pomoć Saudijske Arabije i Kuvajta Bosni i Hercegovini. Inače, sin ambasadora Saudijske Arabije u BiH student je SSST-a i veoma je blizak osnivaču i rektoru Univerziteta Ejupu Ganiću. "Politizacija se vezala i za globalnu politiku. Često, iako to u udžbenicima nigdje nema, profesori bi kritikovali režim bivše Jugoslavije i režim sadašnje Rusije i Vladimira Putina, govoreći da je on diktator koji uništava ljudske slobode. Na prvoj godini političkih nauka, na predmetu "Moderna politička historija", nekoliko časova bilo je posvećeno Bjelorusiji i tada je Republika Srpska poređena sa Bjelorusijom", kažu studenti. I na Ekonomskom fakultetu SSST-a politika je neizbježna tema. Tako je u okviru predmeta makroekonomija favorizirana Saudijska Arabija te njena "borba protiv terorizma", a profesor Kasim Tatić, koji predaje mikroekonomiju, svojim studentima je umjesto prenošenja znanja iz ove oblasti na časovima ponosno demonstrirao vještinu sviranja na akustičnoj gitari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here