Ukradeno 61 milion evra struje

0

 

"Ukupan iznos te ukradene električne energije za prošlu godinu je preko 61 milion evra. To je zaista velika suma i verovatno najveća krađa državne imovine u jednoj godini u Srbiji", rekao je Jovanović.

 

Prema njegovim rečima, EPS je u 2009. počeo primenu Akcionog plana, u okviru kojeg je izvršeno oko 286.000 kontrola i 5.000 kupaca uhvaćeno u krađi električne energije.

"Moramo učiniti sve da se broj krađa smanji, da se iznos ukradene energije smanji", poručio je Jovanović.

Evidentno je da je protekle dve godine, pa i u početku ove godine, broj krađa povećan, ukazao je Jovanović, napominjući da se struja krade na razne načine.

"Naši kupci mogu da očekuju svakodnevne kontrole koje neće biti neprijatne, jer su naši ljudi obučeni kako to da rade i da pregledaju određeno mesto da bi videli da li se neovlašćeno troši električna energija", rekao je Jovanović.

 

Prema podacima kojima Jovanović raspolaže, najviše električne energije ukrade na jugu Srbije, ali se ta "tendencija" pojavljuje i u Vojvodini i drugim delovima Srbije, tako da više "nema pravila".

Pomoćnik direktora Direkcije EPS za distribuciju električne energije Radovan Stanić rekao je da ukupni gubici električne energije na distributivnoj mreži u 2009. godini iznose 15,19 odsto.

Od toga tehnički gubici čine 8,63 odsto, a netehnički 6,56 odsto, u koje spadaju neovlašćeno korišćenje eklektrične energije, neispravni merni uređaji i ostalo.

Prema njegovim rečima, ekipe EPS obučene su i opremljene za otkrivanje zloupotreba.

Stanić je rekao da građani najčešće kradu električnu energiju samovlasnim priključivanjem na mrežu, oštećenjem plombe i razmaknutim naponskim mostovima, kao i upotrebom jakih magneta.

Upotreba jakih magneta kod mehaničkih brojila usporava, a kod električnih u nekim slučajevima čak i u potpunosti onemogućava merenje potrošnje električne energije, ukazao je Stanić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here